Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Heb jij vandaag een Valentijn? Dít zijn de lichamelijke effecten van verliefd zijn

heb-jij-een-valentijn-dit-zijn-de-lichamelijke-effecten-van-verliefdheid.jpg

Verliefd zijn is natuurlijk een heerlijk gevoel; volgens sommigen zelfs het mooiste wat je kan overkomen. Die vlinders in je buik maken flink wat in je los, want verliefd zijn blijkt ook heel wat lichamelijke effecten te hebben. We zetten ze voor je op een rij.   

Alle hormonen die een prille liefde losmaakt, kunnen ervoor zorgen dat je je ineens heel anders gaat gedragen.

Veranderingen in gedrag

Uit onderzoek blijkt dat er flink wat gebeurt in de hersenen als een verliefd iemand een foto van zijn of haar geliefde ziet. Bij het zien van de foto licht het hersengebied op dat je motivatie en beloningssysteem aanstuurt. Dit gebied is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van het hormoon dopamine, een stof waardoor je plezier of pijn voelt. Die aanmaak van dopamine stijgt dus, waardoor je een euforisch gevoel kan krijgen. Je kunt door die enorme boost van dit hormoon zelfs soms irrationeel, verslavend of obsessief gedrag gaan vertonen.

Je hart klopt sneller

Alleen al bij het denken aan die ene persoon gaat je hart sneller kloppen. Dat voelt misschien een beetje gek, maar is lichamelijk écht te verklaren. Jouw verliefdheid heeft namelijk invloed op een belangrijk aanstuurcentrum in je brein. De zogenaamde hypothalamus, een belangrijk onderdeel van de hersenen, stuurt onder andere je hart en spijsvertering aan en het verwijden en vernauwen van de bloedvaten. Als je verliefd bent, produceert dit onderdeel van de hersenen een hoop extra neurotransmitters, die fenylethylamine en noradrenaline heten. Deze zorgen ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, maar ook dat je rode wangen en zweethandjes krijgt.

Lees ook: Bijna Valentijn: zo houd je je bos rozen langer mooi

Je krijgt geen hap door je keel

Dat jij geen hap door je keel krijgt op een date, komt door diezelfde stofjes. Dopamine en noradrenaline werken in grote hoeveelheden als een soort amfetamines, vergelijkbaar met de drug speed. Je zou verliefdheid dus bíjna kunnen vergelijken met het gebruik van drugs. Amfetamines onderdrukken je hongergevoel en zorgen dat je bloedcirculatie sneller gaat. Dat veroorzaakt ook dat gevoel van vlinders in je buik.  

Nog veel meer gevolgen

Er zijn nog tientallen andere lichamelijke effecten van verliefdheid die door deze hormonen veroorzaakt worden. Zo word je stem hoger, zijn je pupillen groter en is je temperatuur hoger. Ook kan het je humeur veranderen, maar niet alleen op een positieve manier. Door al die neurotransmitters in je lichaam wil je eigenlijk alleen nog maar bij je geliefde zijn. Als je niet bij hem of haar bent kan je je veel meer zorgen gaan maken, of zelfs een soort afkickverschijnselen krijgen. Het is dus niet niks, zo’n verliefdheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RTL Nieuws, NSMBL
Beeld | iStock

Ook interessant