Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Lichaamstaalexpert: zó kun je merken of je partner vreemdgaat

lichaamstaalexpert-zo-kun-je-merken-of-je-partner-vreemdgaat.jpg

Heb jij al een tijdje het vermoeden dat je partner vreemdgaat, maar heb je hier geen bewijs voor? Je kunt natuurlijk recht op de man af vragen hoe het zit, maar de kans dat je partner zoiets direct zal toegeven is klein. Toch is zo’n gesprek wel degelijk het proberen waard: volgens experts zijn er namelijk een aantal signalen die er op kunnen wijzen dat je partner liegt.

Volgens lichaamstaalexpert Lillian Glass en polygraaf en voormalig FBI-agent Jack Trimarcois is het belangrijk om op de volgende vijf signalen te letten:

1. Hij gedraagt zich opeens anders

Wist je dat leugendetectors zoeken naar dingen die afwijken van de norm, zoals een versnelde hartslag, ademhaling of bloeddruk? Deze tactiek kun je ook in het echt toepassen: “Ga op zoek naar veranderingen van zijn normale gedrag,” zo legt Trimarco uit. “Als je hem bijvoorbeeld vraagt waar hij vrijdagavond is geweest en hij begint opeens aan zijn neus te krabben, sneller te ademen of zijn keel te schrapen, dan zou er iets aan de hand kunnen zijn,” aldus Glass.

2. Hij kijkt je iets té doordringend aan

Veel mensen denken dat het ontwijken van een blik duidt op het vertellen van een leugen. Daarom kijken mensen die liegen je soms nét iets te overtuigend recht in je ogen aan, als ze een vraag beantwoorden. Dit is ook een manier voor hen om te controleren of je hen gelooft.

Lees ook: 7 dingen die minstens zo erg zijn als fysiek vreemdgaan

3. Hij beantwoordt je vraag met een vraag

Mensen die liegen zijn vaak niet in staat om binnen een paar seconden op een leugen te komen. Ze hebben hier vaak wat bedenktijd voor nodig. Op het moment dat jij ze uit het niets een vraag stelt, bijvoorbeeld: ‘Ga je vreemd?’ dan is de kans groot dat je een vraag terug krijgt als: ‘Ga ik vreemd…? Hoe bedoel je ga ik vreemd…? Nee natuurlijk niet’ Zo krijgt hij of zij de kans om eerst nog even na te denken over zijn antwoord.

4. Hij draait de rollen om

 “Wanneer mensen schuldig zijn aan iets, zijn ze vaak geneigd om de beschuldigingen op een ander te schuiven,” zo legt Trimarco uit. Wanneer jij je partner beschuldigt van vreemdgaan zal hij bijvoorbeeld zeggen dat je je vorige relaties meeneemt in je nieuwe relatie, dat je paranoïde bent of dat jij waarschijnlijk zelf degene bent die vreemdgaat. “Wanneer hij de druk voelt of zich betrapt voelt, draait hij maar al te graag de rollen om,” aldus Glass.

5. Hij verandert zijn verhaal

Volgens Trimarco is het heel simpel: “De waarheid is altijd helder en makkelijk om te herinneren. Leugens daarentegen kunnen snel veranderen.” Als je dus veranderingen opmerkt in zijn verhaal, zou dat best iets kunnen betekenen. Houd er ook rekening mee dat mensen die liegen vaak geneigd zijn om extra veel (onnodige) details in hun verhaal te stoppen, om het zo geloofwaardiger te maken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Woman’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant