Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Lastige collega? Zo kun je met de áller-irritantste mensen omgaan

boos-werk-istock.jpg

Als je moet samenwerken met iemand die je niet kunt uitstaan heb je misschien wel eens overwogen om je baan op te zeggen. Maar probeer eerst even deze tips van Psychologie Magazine. Je zou zo namelijk een stuk beter met de áller-irritantse collega’s kunnen omgaan. Dat belooft wat! 

We komen wel vaker mensen tegen met wie we geen goede klik hebben. Maar wat als je uitgerekend met zo iemand moet samenwerken? Of nog erger: wat als je een collega hebt die je het bloed onder de nagels vandaan haalt? Volgens Psychologie Magazine kun je daar het best op deze vijf manieren mee omgaan.

Tip 1: Accepteer het gedrag en probeer dit niet te bestrijden
De eerste stap naar een prettige samenwerking is acceptatie. Je kunt je blijven ergeren, maar daar heb je alleen jezelf mee. Probeer het lastige gedrag ook niet uit alle macht te onderdrukken of bestrijden. Dit werkt misschien als je de baas bent, maar in alle andere gevallen loopt dit bijna altijd uit op een escalatie. Als je niet bang bent voor een ruzie of in het uiterste geval ontslag, kun je natuurlijk wel een poging wagen.

Tip 2: Benut iemands gedrag
Beter is om te kijken hoe je die ergerlijke eigenschappen van je collega, die je toch niet kunt veranderen, in je voordeel kunt gebruiken. Zo kan een regelneef waarschijnlijk goed notuleren, is iemand die zich altijd overal buiten houdt heel geschikt om te bemiddelen bij conflicten en kan die betweterige collega die altijd in discussie gaat, misschien goed onderhandelen met andere afdelingen.

Tip 3: Win zijn of haar vertrouwen
Moeilijke collega’s voelen zich snel aangevallen. Daarom is het belangrijk hun vertrouwen te winnen. Doe dat voordat je probeert iets van ze gedaan te krijgen of voordat je je onvrede uit.

Tip 4: Zie iemands moeilijke gedrag als zwakte
Niet per se aardig maar wel verstandig is het om ‘medelijden’ te hebben met je manipulerende, roddelende of anderszins lastige collega’s. Iemand vertoont dit lastige gedrag meestal om zijn of haar angsten te verhullen of de baas te blijven. Als je dit inziet, kun je makkelijker ‘boven iemand staan’. En bedenk ook: we hoeven geen vrienden te worden met onze collega’s.

Tip 5: Ga er niet van uit dat je de ander kunt veranderen
Volgens de Nederlandse psycholoog Steven Pont is er maar één ding lastiger dan je eigen gedrag veranderen: andermans gedrag veranderen. Dit geldt niet alleen voor die man thuis op de bank, maar ook voor je collega’s. Acceptatie is weer het toverwoord. Lukt dit niet zo goed? Deze mindfulnessoefeningen kunnen je helpen.

Foto | iStock

Lees ook

10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen
Zo slaap je meteen als een roosje op je vakantieadres
Carpaal tunnel syndroom: wat helpt tegen die tintelende, zere handen?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant