Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Met deze tips wordt jouw langeafstandsrelatie een succes

met-deze-tips-wordt-jouw-lange-afstandsrelatie-een-succes.jpg

Met een aantal duidelijke afspraken kan een langeafstandsrelatie succesvol zijn. Ten eerste moet de basis van de relatie goed zijn om stand te kunnen houden. Om de liefdevolle verbinding te blijven voelen, is het bovendien belangrijk dat beide partners achter de beslissing staan. En zo zijn er nog wel wat tips.

Relatietherapeut Pierre Verbraak geeft tips om een langeafstandsrelatie vol te houden.

1. Blijf met elkaar communiceren

“Zeg wat je voelt, dan weet iedereen wat je bedoelt. Open en eerlijk zijn over je diepste gevoelens tijdens communicatiemomenten op afstand vormt de rode draad bij het gezond houden van relaties. De ‘energetische’ verbinding vasthouden is een voorwaarde. Je vóélt dan gewoon dat het nog goed zit tussen elkaar.”

2. Zorg dat er een vangnet is

“Denk vooraf na over de vraag: wat als een van de partners het niet meer trekt? Dat is een basiselement, een soort vangnet. Zo weet je allebei waar je aan begint en als de gevoelens veranderen, weet je wat er is afgesproken.”

3. Onderhoud de relatie

“Ondertussen is het wél zaak inspanningen te blijven verrichten om de relatie goed te onderhouden. De nieuwe situatie, leven op afstand van je partner, is spannend en vraagt om duidelijke afstemming. Nieuwsgierig zijn en begrip houden voor elkaars gevoelens is soms best moeilijk. Zeker als er andere bezigheden en culturen worden beleefd.”

4. Blijf volhouden

“Op momenten dat je sterke behoefte hebt aan intimiteit en lichamelijk contact kan het moeilijk zijn als je partner er voor langere tijd niet is. Ieder mens heeft behoefte aan aanraking en huidcontact om bevestigd te krijgen dat je er als mens toe doet.”

5. Stem opnieuw op elkaar af

“De verbinding met elkaar houden – als aanvulling op het dagelijks leven, zonder dat de ander in de nabijheid is – vraagt om onbewust en onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar. Ben je daarna weer even bij elkaar, dan is het belangrijk om opnieuw af te stemmen op elkaar. Vrijen na een langere periode van afwezigheid geeft positieve energie, verbinding met elkaar en vult je emotionele portemonnee.”

6. Vind een balans

“Kortom: vrijheid, ruimte en zelfontplooiing bezegelen je relatie als je daarin goed op elkaar afgestemd bent en blijft. Het maakt het leven compleet. Je lééft jouw leven samen met je partner. Een gezonde langeafstandsrelatie kan alleen standhouden als de partners elkaar voldoende loslaten in vertrouwen. Daarin een balans vinden vraagt, net zoals in elke relatie, om een open, eerlijke en duidelijke communicatie.”

Cover-M11

Dit artikel is eerder verschenen in Margriet 11– 2020 Dit nummer terug lezen? Ga dan naar Magazine.nl.

Tekst | Eva van Dorst-Smit

Ook interessant