Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Laatste keer seks? Kwart van de stellen weet het niet meer….

greg-charlotte.jpg

We gaan vaak zo op in onze dagelijkse beslommeringen dat we weleens vergeten wat echt belangrijk is: aandacht voor elkaar en daar echt de tijd voor nemen. Werkende stellen met kinderen hadden 25 jaar geleden zo’n 7 minuten per dag de tijd om elkaar écht te spreken. En inmiddels zijn onze levens alleen maar nóg drukker geworden.

Wanneer hebben jij en je partner voor het laatst tijd voor elkaar genomen? Niet even een vluchtige zoen of een praktisch appje, maar écht tijd voor elkaar? Libelle ging op onderzoek uit en de resultaten liegen er niet om.

Laatste keer seks? Geen idee

Zo geeft 41 procent van de ondervraagden aan niet tevreden te zijn met de hoeveelheid tijd die ze aan elkaar besteden. 35 procent zou vaker de tijd willen nemen voor een goed gesprek en een kwart geeft zelfs aan dat het langer dan een half jaar geleden is dat ze voor het laatst seks hebben gehad, of kan zich de laatste keer zelfs niet eens meer herinneren.

En wanneer heb je je partner eigenlijk voor het laatst gevraagd wat hem of haar bezighoudt? 27 procent geeft aan zich dit niet te kunnen herinneren. De redenen? 37 procent gaat op in z’n werk, 27% zegt dat de kinderen veel tijd en aandacht vragen en 10 procent schuift het op de smartphone.

Opvallend: Na 10 jaar samen hebben stellen nog zó vaak seks…

Smartphone de dief van onze aandacht?

Ja, we hebben drukke levens en de komst van smartphones en social media heeft er voor gezorgd dat onze aandacht meer versnipperd is dan ooit. Hebben we nog wel genoeg oog voor elkaar? Voor onze partner, maar ook voor familie en vriendinnen? Zo weet 18 procent van de ondervraagde vrouwen het bijvoorbeeld niet altijd als er iets belangrijks gebeurt in het leven van vrienden of familie.

We kennen dan ook allemaal de irritatie of teleurstelling wanneer tijdens een etentje iemand z’n smartphone uit haar tas trekt en lijkt te vergeten dat jij er ook nog bent. “Maar ook als iemand tijdens een gesprek terloops op zijn horloge kijkt, zien we dat onmiddellijk. Dat we daar zo gevoelig op reageren, geeft aan hoe belangrijk aandacht is”, vertelt Catrin Finkenauer, psycholoog en hoogleraar sociale wetenschappen, aan Libelle. Niet zo gek, want als onze gesprekspartner meer aandacht heeft voor iets of iemand anders, zegt hij in feite: ‘Jij bent niet belangrijk voor mij.’ Finkenauer: “We willen allemaal graag dat de ander aandacht heeft voor ons – voor wat ons bezighoudt, voor onze behoeftes. Aandacht betekent dat de ander je ziet staan, dat je ertoe doet. Dat er rekening met je wordt gehouden.”

Aandacht voor elkaar

Krijgen we te weinig aandacht of worden we genegeerd, dan is dat een soort sociale dood, vertelt de hoogleraar. “Mensen hebben een paar belangrijke behoeftes: controle over hun omgeving en relaties, zich goed voelen over zichzelf, zich verbonden voelen met anderen en een betekenisvol leven. Als iemand je negeert, dan wordt er getornd aan ál die basale behoeftes.” En dat doet net zo veel pijn als fysiek geweld of een beenbreuk, toont bekend onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Kipling Williams aan.

Zo lieten hersenscans zien dat bij mensen die mochten meedoen aan een balspel en later werden genegeerd, dezelfde gebieden in de hersenen oplichten als bij fysieke pijn. “Negeert iemand je, dan zul je proberen de aandacht weer te krijgen”, licht Finkenauer toe. “Lukt dat niet, dan word je eerst verdrietig. Later stomp je af en kun je zelfs gaan denken dat je niet de moeite waard bent.”

Aandacht maakt ons leven mooier

Ook als je een fijne relatie, goede vriendinnen en familiebanden hebt, maakt aandacht het leven mooier, leuker en gelukkiger. “Of de ander je echt begrijpt, is niet eens zo belangrijk voor het gevoel om gezien te worden. Het gaat erom dat de ander zich om je bekommert, vragen stelt, geïnteresseerd is”, zegt Finkenauer. Oftewel: aandacht verbindt mensen met elkaar. En dat is precies de reden waarom het je relatie zo’n oppepper kan geven. Doe samen een drankje, praat over wat jullie bezighoudt… Alles gaat makkelijker als we ons gewaardeerd en geliefd voelen.

Hebben jij een partner een ‘bewuste relatie? Zes kenmerken van een ‘bewuste relatie’ volgens Harville Hendrix

Elkaar weer eens uitkleden

Daarom daagden Libelle en LifeHunters vier stellen uit om écht aandacht aan elkaar te besteden. Om te ontdekken wat het effect is als je bewust tijd voor elkaar neemt, werd aan de stellen gevraagd om elkaar uit te kleden. Voor de camera. Bewust één voor één de kledingstukken bij de ander uit te doen. Iets wat ze vroeger zo vaak bij elkaar deden, maar wat er door allerlei praktische redenen tegenwoordig bij blijft. Het resultaat is indrukwekkend en emotioneel:

 

“Verlies elkaar niet”

aandacht relatie seks

De conclusies van de stellen ná het experiment? “Dit experiment brengt ons dichter bij elkaar. Het voelt onvoorspelbaar, terwijl je elkaar zo goed kent en precies weet wat je bij elkaar onder de kleding aantreft”, is de reactie van Janet (29) en Ronald (29) – 13 jaar samen en twee kinderen.

Voor Simon (52) en Nicole (52) – 30 jaar getrouwd, drie kinderen – werkte het experiment vooral bevestigend: “Als je geen tijd voor elkaar neemt, dan verlies je elkaar. Het belangrijkste in elke relatie is aandacht en daarom zijn wij al 32 jaar gelukkig samen.”

Maak jij ook meer tijd voor je geliefden?

Libelle sluit de video niet voor niets af met een opdracht: maak weer eens tijd voor elkaar, probeer het vanavond zelf. Check voor meer informatie: libelle.nl/meertijdvoorelkaar.nl

seks aandacht liefde relatie

Het representatieve onderzoek werd uitgevoerd door Libelle. 72% van de respondenten is getrouwd of samenwonend, 48% heeft thuiswonende kinderen. Aan hen werden vragen gesteld als: ‘Vind je dat jij en je partner voldoende tijd aan elkaar besteden?’, ‘Waarom besteden jullie zo weinig tijd aan elkaar?’, en: ‘Weet jouw partner hoe het met jou gaat?’

Bron & Beeld | Libelle

Ook interessant om te lezen:

Ook interessant