Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Hondenbaasjes opgelet: koppels met een hond hebben een betere relatie

betere-relatie-met-hond.jpg

Voor koppels met een hond hebben we goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat het hebben van een hond je relatie verbetert. Zo zouden hondenbaasjes onder andere vriendelijker zijn en zou het zelfs voordelen hebben voor je bloeddruk.  

En ook voor singles met een hond hebben we goed nieuws. 

Koppels met een hond hebben een betere relatie

Het hebben van een hond blijkt harstikke goed voor je relatie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een hond zorgt dat je vriendelijker en behulpzamer bent en beter met elkaar (en anderen) communiceert. Uit een gecontroleerd experiment bleek bijvoorbeeld dat de aanwezigheid van een hond het aantal interacties met onbekenden verhoogt, ook als je hond zelf niet die toenadering tot anderen zoekt. Daarnaast bleek dat hoe meer een hond je sociale behoeften bevredigt, hoe beter je relatie met je partner of andere intimi wordt. De liefde voor je huisdier is daarmee dus geen compensatie voor wat je mist in je relatie, maar het versterkt juist de band met je partner.   

Minder stress 

Daarnaast zorgt een hond voor minder spanning en stress en zouden koppels met een hond ook minder ruzie hebben in hun relatie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de bloeddruk van stelletjes met hond in stressvolle situaties lager is of weer sneller normaal werd, dan die van koppels zonder een hond. Dat komt onder andere doordat je lichaam door je hond het knuffelhormoon oxytocine aanmaakt, wat stress en bloeddrukverlagend werkt.

Lees ook: Volgens dit onderzoek slaap je beter naast een hond dan naast een partner

Single met een hond 

Heb je wel een hond, maar nog geen partner? Ook dan hebben we goed nieuws. Het onderzoek toont namelijk ook aan dat je sneller nieuwe mensen – en mogelijk ook een nieuwe liefde – ontmoet als je een trouwe viervoeter aan je zijde hebt. Dat komt omdat je onbewust punten scoort bij anderen als je een hond mee hebt én omdat het beestje sociaal gedrag stimuleert. Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen het aantrekkelijk vinden om te zien hoe een ander met een hond omgaat. Dit zou je zorgzame kant accentueren. Vooral vrijgezelle mannen met hond hebben om die reden bij vrouwen een streepje voor. En als je dan eenmaal een partner aan de haak hebt geslagen, heb je met die trouwe viervoeter erbij meteen meer kans op een succesvolle relatie. 

Bron | Psychology Today, Psychologie Magazine
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant