Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Door te knuffelen lopen onze hersenen synchroon

door-te-knuffelen-lopen-onze-hersenen-synchroon.jpg

We wisten natuurlijk allang dat knuffelen fijn is en iets dat we graag doen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu ook dat knuffelen hartstikke goed voor de hersenen is. Als twee mensen knuffelen, worden hun hersenpatronen gesynchroniseerd. Dit blijkt uit onderzoek naar een nieuwe MRI-techniek waarbij twee mensen naast elkaar, tegelijkertijd gescand kunnen worden.

Hetzelfde patroon aannemen

Een MRI-scan van twee knuffelende mensen onder een dekentje laat zien dat hun hersenen hetzelfde patroon van actie en reactie aannemen. Ze knuffelden terwijl de twee mensen om en om lichtelijk op de lippen van de ander tikken met hun vingers. Dit blijkt uit een onderzoek van een Fins team aan wetenschappers.

Knuffelen voor gesynchroniseerde hersenen

“Iets makkelijker gezegd, het toont aan dat de twee breinen op elkaar afgestemd worden tijdens deze primaire, menselijke interactie,” aldus Lauri Nummenmaa, van de Turku Universiteit in Finland. Dit soort onderzoeken zijn vooral belangrijk om meer inzicht te krijgen in mensen die moeite hebben met sociale interacties en bijvoorbeeld autisme hebben.

Stresslevels delen

Eerder bleek al dat intimiteit ervoor kan zorgen dat verschillende delen van ons lichaam synchroniseren met dat van de ander. Denk daarbij aan hartslag maar ook aan het cortisol hormoon, wat stress veroorzaakt. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |WebMD
Beeld | iStock

Kennis

Margriet 19 ligt in de winkels, en dit extra dikke nummer staat volledig in het teken van Moederdag én alle gezonde trends van deze zomer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant