Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Jij en je beste vriendin denken écht hetzelfde, blijkt uit onderzoek

friends-laughing-while-walking-with-their-bike-in-the-city.jpg

Heb je weleens het gevoel dat jij en je beste vriendin eigenlijk tweelingzussen hadden moeten zijn, omdat jullie zó vaak hetzelfde denken? Dat is helemaal niet zo gek: de kans is groot dat jullie brein inderdaad dezelfde activiteit vertoont.

Een recente studie van de Universiteit van Californië heeft aangetoond dat de soms bizarre gelijkenissen tussen vriendinnen voortkomen uit onze hersenen. De onderzoekers ondervroegen 279 studenten waarvan iedere student onderling bevriend was met een andere. Uiteindelijk ondergingen 42 deelnemers een hersenscan, waarbij ze verschillende video’s te zien kregen.

Hersenactiviteit

Uit deze scans bleek dat, hoe hechter de vriendschap, hoe meer de hersenactiviteit overeenkomt. Tijdens het kijken van de video’s werden bij vriendinnen dezelfde delen in het brein geactiveerd, zoals bijvoorbeeld die van motivatie, aandacht, en kritisch vermogen. Aan de hand van de resultaten konden de onderzoekers zelfs zien wie van de deelnemers bevriend waren.

Lees ook:
Waarom een beste vriendin zo goed is voor je gezondheid

Dezelfde ervaringen

Dit leverde natuurlijk de vraag op: kies je je vrienden uit omdat ze op je lijken, of gaan ze op je lijken omdat je bevriend bent? Volgens de onderzoekers is beide het geval. We kiezen onze vrienden gebaseerd op onze eigen normen, waarden en interesses. Maar hoe hechter je met iemand bent, hoe meer je dezelfde ervaringen hebt die bepalen hoe je hersenen op dingen reageren. De volgende keer dat jij en je vriendin wéér hetzelfde denken of zeggen, dan komt dat dus gewoon doordat jullie hersenen hetzelfde werken.

Bron | Goodhousekeeping.com
Beeld | iStock

Zin in een ultiem vriendinnenuitje? Ga dan samen naar de hartveroverende musical Mamma Mia!. Bestel de kaarten nu met 50% korting in de Margriet Shop.

Ook interessant