Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít is de reden waarom veel mensen in een ongelukkige relatie blijven

dit-is-de-reden-waarom-veel-mensen-in-een-ongelukkige-relatie-blijven.jpg

Er zijn heel wat redenen te noemen, waarom mensen in een ongelukkige relatie blijven. Ze hebben bijvoorbeeld kinderen, financiële moeilijkheden of willen simpelweg niet alleen zijn. Uit onderzoek blijkt nu dat er één reden is die overal bovenuit springt: we denken in zo’n situatie té veel aan de gevoelens van onze partner.

De ‘altruïstische’ kant, die we van nature hebben, kan een break-up nog veel ingewikkelder maken.

Afhankelijk

Onderzoeker Samantha Joel legt uit dat mensen het moeilijker vinden om een relatie te verbreken, als ze denken dat hun partner afhankelijk van hen is, om succesvol te zijn in het leven. Als je partner bijvoorbeeld nog geen ei kan koken of financieel afhankelijk is van jou, kan het een stuk lastiger zijn om een einde te maken aan een relatie.

Lees ook: Dit kan een knipperlichtrelatie doen met je mentale gezondheid

Partner wel gelukkig

Ook als iemand denkt dat zijn of haar partner nog wél gelukkig is in de relatie, is het moeilijker om te kiezen voor een break-up. Als mensen zelf de relatie niet meer zo serieus nemen of er niet blij mee zijn, vinden ze het tóch lastig om het hart van hun partner te breken. De onderzoekers zien ook dat de ongelukkige partner vaak overschat hoe gelukkig de partner in de relatie is, en dat dit dus eigenlijk een minder groot probleem is dan verwacht.

Geen goede redenen

Toch zeggen de onderzoekers dat dit geen goede redenen zijn om in een relatie te blijven. Natuurlijk wil je niet dat het leven van je ex-partner helemaal instort, maar meestal is dat ook niet zo. Als jullie op een volwassen en gezonde manier uit elkaar gaan, lossen de meeste problemen zich vaak wel op. Als je in een ongelukkige relatie blijft, maar al twijfelt over of je wel zo door wil gaan, kan dat júist leiden tot paranoïde gevoelens en problemen. Ga daarom dus het gesprek niet uit de weg, en kaart aan hoe jij je voelt over een relatie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Red Online, Journal of Personality and Social Psychology
Beeld | iStock

Ook interessant