Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Bijzonder: baby’s huilen in de taal die hun ouders spreken

bijzonder-babys-huilen-in-de-taal-die-hun-ouders-spreken.jpg

Het is een bijzondere ontdekking: baby’s blijken te kunnen huilen in verschillende talen. In de baarmoeder nemen ze de taal die hun moeder spreekt over en dit is terug te horen in de manier waarop ze huilen.

Dit is ontdekt door onderzoekers van de Duitse universiteit Würzburg, die benieuwd waren of het gehuil van baby’s beïnvloed wordt door verschillende talen.

Ritme en melodie van taal

Veel ouders denken dat ze hun baby pas kunnen leren praten wanneer het geboren is. Toch lijkt dit leerproces al een stuk eerder te beginnen. Baby’s kunnen in de baarmoeder al horen wat voor soort ritme en melodie de taal heeft die hun moeder spreekt. Dit begint ongeveer in het derde trimester van de zwangerschap. Deze tonen nemen de baby’s vervolgens over en kunnen dit toepassen op het eerste geluid dat ze zelf maken: huilen.

Gehuil in verschillende talen

Als je heel goed luistert, zou je aan het gehuil van een baby kunnen horen uit wat voor land hij of zij komt. Duitse baby’s huilen bijvoorbeeld veel van hoog naar laag, omdat dit kenmerkend is voor de manier waarop Duits gesproken wordt. Franse baby’s hebben juist een rijzende intonatie, zoals in het Frans ook vaak voorkomt.

Lees ook:
We herkennen slaapliedjes in iedere taal, bewijst onderzoek

Complex gehuil

Zweedse baby’s huilen op een ‘zangerige’ manier, en baby’s die in de baarmoeder in contact komen met een toontaal huilen complexer dan andere baby’s. Een toontaal is een taal waarbij het verschil in toonhoogte bij de uitspraak van een bepaald woord de betekenis doet veranderen, zoals in Mandarijn. Baby’s die in de baarmoeder veel van zo’n toontaal horen, hebben in hun gehuil complexere melodieën en toonhoogteverschillen dan Europese baby’s.

Gebabbel

Het eerste ‘gebabbel’ van een baby wordt ook door de omgeving van de baby beïnvloedt, en zal dus ook lijken op de taal die ze veel om zich heen horen. Dit betekent dat het gebabbel van een Chinese baby een stuk anders klinkt dan dat van een Amerikaanse of Nederlandse baby.

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant