Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Goedele Liekens: ‘Goede seks is voelen. Niet alleen in je kruis’

lessen-in-de-liefde-goedele-liekens-over-twijfel-in-je-relatie.jpg

Stap voor stap richting meer zin in seks, begint in mijn praktijk altijd met het doorprikken van een stevige ballon: de mythe van het automatische libido.

De eerste maanden van een relatie lijkt het alsof goesting vanzelf komt. Probleem is dat ons lichaam ons op dat moment flink voor de gek houdt! Het zijn de heftige eerste verliefdheidshormonen die voor seksuele spanning zorgen. Eens geluwd, reageert ons lichaam weer ‘normaal’ en komt zin in vrijen niet zomaar uit de lucht vallen. Zin moet je vanaf dan màken. Of beter gezegd ‘er voor open staan’. Bij de ene gaat dat al wat makkelijker dan bij de andere maar iedereen kan het leren.

Seksuele prikkels, beginnen in je hoofd

 1. Je hebt geen trukendoos of ingewikkeld meerjarenplan nodig. Wel moet je op zoek gaan naar de seksuele gevoelens die iedere vrouw (of man) in zich heeft. Geen zin betekent dat je iets nièt voelt, wat er wél is – of zou kunnen zijn. In optimale omstandigheden kan iedereen genieten van seks. We sluiten even lichamelijke, relationele of medische problemen uit, dat is een apart hoofdstuk.
 2. Een positieve houding tegenover seksualiteit is je eerste stap. Wees je eigen therapeut. Leg jezelf op haar sofa en onderzoek eerlijk; Hoe makkelijk ben je met intimiteit? Hoe ga je met je lichaam om? Kan je zonder schaamte lust toelaten? En wat als het echt geil wordt? Sletterig? Vies? Vreemde fantasieën aanwenden? Een positieve houding is meer dan de afwezigheid van negatieve gevoelens. Weet je ook perfect hoe je opgewonden raakt?
 3. Negatieve denkpatronen over jezelf en seks loslaten is niet eenvoudig. Ze zitten vaak al sinds onze kinderjaren vastgebeiteld. Het zijn valkuilen die je natuurlijke verlangen verstoren. Maak er komaf mee.
 4. Kom in een sexy state of mind. Stress, drukdruk we hebben allemaal een hectisch leven. Juist daarom is het noodzakelijk om een flow van LUCHTIGHEID in je leven te brengen. Bij de ene is dat meditatie, bij de ander tuinieren of koken, kippenhokken timmeren..
 5. Kom uit je hoofd en meer in je lichaam: seks begint met het opvangen van prikkels. Bewust of onbewust. Dat kan je oefenen. Vul je drukke leven aan met NUTTELOZE plezante activiteiten die je zintuigen prikkelen; naakt zwemmen, een lekkere massage, een sensueel boek of film, je huis bomvol kaarslicht… Zo leer je ook de subtiele, liefdevolle sensaties weer te voelen en niet alleen de emoties die met kicks en adrenaline gepaard gaan.
 6. Ga nu de meer seksuele toer op en lees elkaar sensuele verhalen voor, kijk samen naar een erotische film of speel de sensatie-journalist. Interview je partner over zijn of haar seksuele voorkeuren. Uiteraard met àlle juicy details en geheime verlangens

Tips van Goedele Liekens

Goede seks is voelen. Niet alleen in je kruis! Tintelingen over je hele lichaam, van kop tot teen. Letterlijk. Om dat te bereiken moet je je leren focussen en je grootste seksorgaan –de huid- alle macht geven. Een paar tips;

 1. Een blinddoek is een goed idee, een kamer die pikdonker is kan ook. Hoe minder je ziet, hoe meer de ‘tast’ wordt aangescherpt. Laat dus zelfs het romantische kaarslicht voor een andere keer. Ook -of juist- voor mannen is het leren voelen zonder visuele afleiding vaak erg verrijkend.
 2. Voor vrouwen die zich moeilijk kunnen ontspannen, pleit ik voor een draadloze koptelefoon of oortjes. Liefst een noise-reduction systeem. Of je kiest voor relaxerende of juist opzwepende muziek, is persoonsgebonden. Probeer Gentle Ocean zeegeluiden, over Buddha Bar of ‘hothot’ latino muziek… Belangrijk is dat het geluid net luid genoeg staat om omgevingsgeluiden helemaal weg te vagen. Dat dompelt je helemaal onder in de sensuele context, blokkeert afleidende gedachten en maakt dat je nòg beter voelt wat er met je lichaam gebeurt. Een ongeremde erotische trance.
 3. Zet de ‘voorverwarming’ aan door een lekkere massage mèt penetratieverbod. Dit om te voorkomen dat het als een ‘snelsnel’ verplicht nummertje voelt voor het zogenaamde echte werk. Hou je strelingen zacht en plagend, daar gaat de huid alleen maar meer van tintelen. Gebruik je haar, je nagels je lippen of je tanden om de verwaarloosde erogene zones te prikkelen. Haar hals, zijn oorlel, schaamheuvel en onderbuik, de knieholte en binnenkant van de dijen.. maar blijf weg uit het kruis!
 4. Nieuwe erogene zone?! Streel en masseer diep het plekje op een vingerlengte onder je navel. Je hele schaamstreek gaat er van gloeien!
  Glij body-to-body lekker naakt over je partners lichaam. Een beetje olie helpt. Streel met je borsten plagerig zijn rug, je piemel op haar bips… Sterk zijn en niet toegeven! Drijf die spanning maar lekker op!

De Vlaamse seksuologe en psychologe Goedele Liekens (55) is al ruim dertig jaar een bekend gezicht. Mede dankzij haar werk, praten we tegenwoordig makkelijker over seks.

Cover M35Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-35
Je kunt deze editie nabestellen via MAGAZINE.NL >

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant