Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Geen zin in seks? Wanneer je volgens deze expert beter wel zin kunt maken 

a9graea63qad_selected_wide_1200.jpg

Hoeveel je ook van je partner houdt, soms heb je gewoon geen zin in seks. Omdat je chagrijnig bent. Moe bent. Even tijd voor jezelf wilt. En dat is helemaal oké.

Toch zou het volgens de Britse seksexpert Tracey Cox in bepaalde situaties beter zijn om zin te máken voor een vrijpartij. Maar ze raadt het in bepaalde gevallen ook zeker af.

1. Je bent (emotioneel) moe

Zie seks niet alleen maar als genot, maar ook als iets goeds voor je gezondheid, drukt Tracey iedereen op het hart. Seks hoort namelijk ontspannend te zijn en kan je stresslevel goed verlagen. Bovendien krijg je van seks juist energie. En door regelmatig seks te hebben, komen de hormonen oxytocine, testosteron en dopamine vrij, waardoor je libido een boost krijgt en je vrolijker wordt. Kun je het toch echt niet opbrengen – lees: je hebt net een hardloopmarathon achter de rug of er is een dierbare overleden – dan heeft je lichaam natuurlijk wel even iets beters te doen dan seks hebben. Leg dan aan je partner uit dat het niks met hem of haar te maken heeft. Als hij of zij echt van je houdt, is daar begrip voor. Een avond knuffelen is toch ook hartstikke fijn?

2. Je bent boos

Zoals net uitgelegd, werkt seks bij het verminderen van stress. Hetzelfde geldt voor woede. Hebben jullie een discussie gehad of lopen jullie te kibbelen? Dan kan het best een goed idee zijn om de discussie even te laten voor wat het is en met elkaar te vrijen. Wedden dat jullie er daarna een stuk rustiger met elkaar over kunnen praten? Dat geldt volgens de experts niet per se voor heftige ruzies. Dan is elkaar even met rust laten juist een beter idee.

3. Je vindt je seksleven saai

Is helemaal geen seks hebben beter dan een saaie vrijpartij? Volgens Tracey kan een pauze nemen van je seksleven z’n vruchten afwerpen. Maar praat er dan wel over. Wat willen jullie? Probeer daarna eens alleen voorspel te doen, adviseert ze. Neem de tijd, daar word je creatiever van in bed. Een goed begin is bovendien het halve werk.

4. Je twijfelt over je relatie

Een slechte relatie betekent niet veel goeds voor je seksleven. Problemen buiten de slaapkamer neem je mee naar bed. Pak de kern van het probleem aan. ‘Tuurlijk, je relatie kan af en toe een dipje hebben, maar als het al maandenlang speelt, zit er iets niet goed. Heb je al eens aan relatietherapie gedacht?

5. Seks doet pijn

Menige gynaecoloog zal het ermee eens zijn dat als je pijn hebt tijdens de seks, je het niet meer moet doen totdat die pijn is behandeld. Voorspel is heel belangrijk om daar beneden te kunnen ontspannen en je vagina vochtig genoeg te krijgen. Het kan ook zijn dat je vaginisme hebt, waardoor de spieren rondom je bekken en vagina te veel samentrekken en zo seks pijnlijk maken. Maak je je daar zorgen over, ga dan vooral eens langs de huisarts voor een doorverwijzing naar een gynaecoloog of seksuoloog. Zij kunnen met jou tot de kern van het probleem komen, of dat nu lichamelijk of psychisch is.

Bron | Daily Mail
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.      

Ook interessant