Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Eenzaam tijdens Valentijnsdag? Déze tips kunnen helpen

eenzaam-valentijnsdag.jpg

Het gemis van een liefdespartner is voor veel singles nog nooit zo groot geweest als nu. Al bijna een jaar thuis op de bank met weinig mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten of te daten. En als je je eenzaam voelt, kan Valentijnsdag dat alleen maar versterken. Hoe voorkom je dat?

Psycholoog en dating coach Anne Campagne geeft tips.

Waarom vieren we Valentijnsdag?

Waarom worden vrijgezellen toch ieder jaar weer geconfronteerd met verliefde stelletjes op 14 februari? De oorsprong van Valentijnsdag gaat volgens de meeste bronnen terug tot in de derde eeuw na Christus. De naam Valentijnsdag hebben we te danken aan priester Valentinus. Deze Valentinus liet in het geheim jonge stellen trouwen, iets wat in die tijd verboden was. Op 14 februari vond hij op gruwelijke wijze de dood, later werd hij heilig verklaard: 14 februari werd een feestdag. Iedereen kon op die dag zijn geliefde ongestraft verrassen met een cadeau of brief. In Nederland vieren we Valentijnsdag pas op grote schaal sinds de jaren negentig.

Wat is eenzaamheid precies?

Eenzaamheid wordt wel eens verward met alleen zijn. Je kunt alleen zijn en dat helemaal goed, of zelfs fijn vinden. Eenzaamheid is een gevoel, alleen jijzelf kunt dit zo ervaren. Je kunt je ook eenzaam voelen binnen vriendschapsrelaties of zelfs binnen een liefdesrelatie.

Er zijn twee soorten eenzaamheid:

 1. Sociale eenzaamheid. Je vindt dat je te weinig betekenisvolle relaties met anderen hebt, je sociale netwerk is naar jouw idee te klein. Het ontbreekt je hiernaast ook aan een liefdesrelatie.
 2. Emotionele eenzaamheid. Je mist verbondenheid met anderen.

Eenzaamheid kan een gevoel van verdriet, leegte, angst geven en zelfs lichamelijke en psychische klachten opleveren. Juist hierom is het zo belangrijk om het gevoel van eenzaamheid niet zomaar weg te wuiven, geef het aan bij iemand die je vertrouwt.

Lees ook:
Heftig: dit zijn de lichamelijke gevolgen van langdurige eenzaamheid

Waardoor voelen singles zich met Valentijnsdag extra eenzaam?

Het lijkt wel of er vooral dit jaar nog meer aandacht aan Valentijnsdag wordt gegeven dan normaal. Bedrijven maken veel reclame voor de dag van de liefde en de meeste restaurants bieden ook prachtige Valentijn diner boxes aan voor een romantisch diner voor twee aan huis. Social media ontploft er bijna van de laatste weken. Logisch, maar veel vrijgezellen kunnen dit ervaren als een pijnlijke reality check: namelijk het besef dat je (nog steeds of weer) geen liefdespartner hebt. Daarom kan Valentijnsdag extra eenzaam voelen dit jaar. Dit geldt natuurlijk niet voor degenen die bewust single zijn.

De hoop dat je misschien toch een attentie of kaartje van een onbekende ontvangt, zorgt bewust of onbewust elk jaar weer voor een teleurstelling.  Wanneer je niks ontvangt kan dit een extra knagend gevoel van eenzaamheid geven. Voor velen is het dus niet fijn om single te zijn op Valentijnsdag: je ziet de rode rozen de bloemenkraam uitvliegen en je ziet alle foto’s op social media voorbijkomen met liefdesbetuigingen. Ondertussen denk je: ‘en ik dan?’.

Tips tegen eenzaamheid

Gelukkig hoef je écht niet bij de pakken neer te gaan zitten en huilend op de bank een bak ijs weg te werken. Met de onderstaande tips verdrijf je dat eenzame gevoel tijdens Valentijnsdag.

 1. Vergelijk jouw situatie niet met anderen: het gras is niet altijd groener aan de overkant.
 2. Blijf je positieve zelf, laat je niet gek maken door een commerciële dag.
 3. Kijk naar wat je allemaal wel hebt, wie je om je heen hebt. Het klinkt misschien gek maar wees je daar ook bewust van en dankbaar voor.
 4. Doe meer dingen waar je blij van wordt. Wanneer je lekkerder in je vel zit kun je meer hebben, ook al mag er nu niet zoveel er is altijd nog wel iets te bedenken wat je leuk vindt om te doen.
 5. Geluk begint bij jezelf en haal je in eerste instantie niet bij de ander. Maak jezelf op eigen kracht gelukkig.
 6. Organiseer een vriendinnenavond. Nodig je beste vriendin uit en bestel iets lekkers bij jullie favoriete restaurantje, zo ondersteun je de locals ook nog eens extra!
 7. Ga de uitdaging aan en leg je telefoon aan de kant dit Valentijnsweekend, dan hoef je al die kleffe verliefde stelletjes ook niet voorbij te zien komen.
 8. Probeer op Valentijnsdag met bijvoorbeeld drie onbekende personen een praatje aan te gaan, dat kan soms zoveel leuks opleveren en zorgen voor een happy feeling. Dat kan prima op anderhalve meter in het park of de supermarkt.
 9. Het állerbelangrijkste is dat als je je eenzaam voelt (of dat nu op Valentijnsdag is, of een andere dag), je dat niet hoeft te verbergen. Tranen kunnen soms meer opluchten dan alle tips hierboven.

Anne Campagne is psycholoog. Met deze achtergrond is zij haar eigen praktijk gestart als dating coach en matchmaker. Als matchmaker richt Anne zich volledig op de persoonlijkheid van de singles. Uiteindelijk is persoonlijkheid het meest bepalend voor de liefde, niet je werk, welke opleiding je hebt gedaan of je banksaldo. Voor haar als matchmaker is het allerbelangrijkste dat je gematcht wordt aan de persoon die bij jóu past. Kijk voor meer informatie op plan-decampagne.nl

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images (header), New Monkey Photography (foto Anne Campagne)

Ook interessant