Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Ben je gestrest of eenzaam? Ruik dan eens aan een kledingstuk van je partner

kledingstuk-partner-eenzaam.jpg

Zit je in je eentje op de bank en word je overvallen door een gevoel van eenzaamheid? Je kunt troost zoeken in het eten van een grote reep chocolade, maar je kunt ook – beter voor de lijn én tegen je verlatingsangst – ruiken aan een kledingstuk van je geliefde.

Als je eenzaam, gestrest of angstig bent, worden er verschillende dingen geadviseerd om die vervelende gevoelens te verminderen. Zo hoor je vaak dat een rondje hardlopen helpt om je hoofd leeg te maken. Maar volgens onderzoekers van The University of British Columbia in Canada zou de oplossing een stuk simpeler zijn én waarschijnlijk gewoon in huis liggen. De trui of een shirt van je partner is volgens hen het perfecte medicijn.

Drie verschillende T-shirts

Voor het onderzoek schakelden de wetenschappers 96 vrouwen met een relatie in. Hun partners waren ook betrokken bij het onderzoek. Zij moesten voorafgaand aan de studie gedurende 24 uur een T-shirt dragen, zodat hun natuurlijke geur in het kledingstuk trok. Vervolgens werden de shirts ingevroren om de geur te behouden. Hierna werd de deelnemende vrouwen gevraagd aan drie kledingstukken te ruiken: het T-shirt van hun partner, dat van een vreemde en eentje zonder geur. Diezelfde dag werden de vrouwen blootgesteld aan stressvolle activiteiten, zoals een sollicitatiegesprek en verschillende testen. Na afloop moesten de proefpersonen hun gevoelens van spanning beschrijven en werd er bij iedere vrouw speeksel afgenomen om haar stressniveau te achterhalen. Wat bleek? De vrouwen die aan het kledingstuk van hun partner hadden geroken, waren minder gestrest dan de rest van de deelneemsters.

Alleen voor vrouwen

Opvallend genoeg zou dit trucje alleen werken bij vrouwen. “De onderzoekers denken dat vrouwen een betere reukzin hebben dan mannen, terwijl die juist weer visueler zijn ingesteld. Zo zouden mannen minder stress ervaren als ze kleren van hun partner zien,” aldus psychotherapeut en psycholoog Peter Klein tegenover de Britse krant The Guardian. “Hoe aangetrokken de vrouw zich voelt tot haar partner – en dus ook hoeveel oxytocine ze aanmaakt wanneer ze bij hem of haar is – heeft ook een effect op hoe aangenaam ze zijn of haar geur vindt.”

Meer stress

Ruik je als vrouw aan het kledingstuk van een vreemde, dan zou je juist meer stress ervaren. Met een reden: “Al van jongs af aan zijn we ‘bang’ voor vreemden. Zeker voor onbekende mannen. We hebben onbewust geleerd dat je voor hen op je hoede moet zijn,” legt onderzoekster en psychologe Marlise Hofer uit. “Dat kan ervoor zorgen dat de geur van een onbekende man je stressniveau onbewust verhoogt, zonder dat je dat in de gaten hebt.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant