Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dit kan een knipperlichtrelatie doen met je mentale gezondheid

relatieplanet.png

Hebben jij en je partner al vaker besloten om een punt achter jullie relatie te zetten, maar komen jullie toch telkens weer bij elkaar? Dat klinkt misschien romantisch, maar volgens een nieuwe studie lopen mensen met een knipperlichtrelatie meer risico op psychische klachten.

‘We zijn er sterker uitgekomen,’ hoor je mensen vaak zeggen na een relatiecrisis. Maar dat voordeel gaat waarschijnlijk niet op voor een knipperlichtrelatie. Volgens een Amerikaanse studie van de Universiteit van Missouri in Columbia kan een aan-uitrelatie juist nadelige effecten hebben op je mentale gezondheid.

Depressief en angstig door knipperlichtrelatie

Voor de studie zijn vijfhonderd mensen ondervraagd, momenteel allemaal in een relatie. Hiervan had zestig procent ervaring met een knipperlichtrelatie. Vergeleken met stabielere relaties, was er in aan-uitrelaties vaker sprake van mishandeling, minder toewijding en slechtere communicatie. Ook werden deze relaties geassocieerd met meer psychische ellende, zoals depressie en angst.

‘Een van de twee is meestal minder toegewijd’

“Knipperlichtrelaties ontstaan meestal wanneer één partner minder toegewijd is dan de ander,” legt datingcoach James Preece uit aan The Independent. Volgens hem tolereert de ander het vage gedrag, omdat hij of zij niet wil riskeren de partner te verliezen. “De breuk kan worden veroorzaakt door continue ruzie of ontrouw, maar beiden voelen zich nog steeds tot elkaar aangetrokken.”

Niet goed genoeg?

Zit je eenmaal in zo’n patroon, dan mis je de geruststelling die zo belangrijk is in een liefdesrelatie. Dit ondermijnt je zelfvertrouwen, aldus Preece. “Mensen gaan aan zichzelf twijfelen en zich afvragen waarom ze niet goed genoeg zijn. Dit kan weer leiden tot jaloezie en angst. Hoe langer dit duurt, hoe slechter mensen zich gaan voelen, wat kan resulteren in een depressie.”

Laat iemand je zo ellendig voelen? Zet dan voor eens en altijd een punt achter deze relatie, adviseert de datingcoach. “Je gezondheid is belangrijker dan tijd doorbrengen met iemand die je zo ongelukkig maakt.”

Seksuele aantrekkingskracht

Volgens psycholoog Madeleine Mason Roantree ontstaan knipperlichtrelaties vaak als twee mensen eigenlijk niet goed bij elkaar passen, maar zich wel seksueel tot elkaar aangetrokken voelen. Hierdoor komen ze telkens bij elkaar terug, wat volgens haar resulteert in een destructieve dynamiek van aantrekken en afstoten. “Dit is kenmerkend voor relaties waarin sprake is van geestelijke en lichamelijk mishandeling. Het lijkt alsof je niet zonder elkaar kunt leven, maar als je samen bent, vergiftig je elkaar.”

Overweeg je een hereniging? Wees realistisch

Wil je je partner terug na een break-up? Dan is het cruciaal om stil te staan bij de redenen waarom jullie überhaupt uit elkaar zijn gegaan, aldus Kale Monk, universitair docent familiewetenschappen aan de Universiteit van Missouri. Hij adviseert om goed met je ex-partner te praten over wat er in het begin fout is gegaan, en realistisch te zijn over de kans dat deze problemen zich niet weer zullen voordoen in jullie ‘hernieuwde’ relatie.

Gaan jullie er toch weer voor? Dit zijn 10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen!

Bron | The Independant
Foto | iStock

Lees ook

Verlaten voor een ander: 6 helende adviezen van de relatietherapeut
11 dingen die je echt nóóit moet doen op een bruiloft
Volgens wetenschappers is dit het geheim van een goede relatie

Ook interessant