Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít is de invloed van een gelukkige partner op jouw gezondheid

levenspartner-geluk.jpg

Staat jouw wederhelft blij en positief in het leven? Dan mag je jezelf ook gelukkig prijzen. Want een gelukkige partner zorgt er volgens Amerikaanse onderzoekers voor dat je langer leeft.

Wetenschappers van de Universiteit van Michigan deden acht jaar lang onderzoek naar 4400 Amerikaanse koppels die ouder waren dan vijftig jaar. De koppels werden gedurende deze periode regelmatig ondervraagd over de tevredenheid over hun leven en hun relatie. Zo moesten de deelnemers aangeven hoeveel steun ze van hun partner ontvingen en hoe fysiek ze nog waren. Ook moesten ze algemene vragen over hun gesteldheid invullen.

Levensgeluk

Na acht jaar kwamen de wetenschappers tot een opvallende conclusie. Ongeveer zestien procent van de deelnemers was aan het einde van de onderzoeksperiode overleden. De overleden echtgenoten waren vaak minder tevreden in hun relatie, stonden minder gelukkig in het leven en hadden ook een partner die minder gelukkig was. Ook stierven de partners van de overleden proefpersonen vaker binnen observatieperiode dan de echtgenoten van deelnemers die nog wel in leven waren. De onderzoekers stellen dat mensen met een ongelukkige echtgenoot daarom eerder overlijden dan mensen die een gelukkige partner hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Gedrag kopiëren

Volgens de wetenschappers komt dit omdat een lang en gelukkig leven gepaard gaat met gedrag dat van invloed kan zijn op de gezondheid. Zo hebben gelukkige mensen vaak een gezond voedingspatroon en krijgen ze voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast blijkt dat mensen die een gelukkige en actieve echtgenoot hebben, zelf waarschijnlijk ook actiever zijn. “Het tegendeel is ook waar,” stelt onderzoeker Olga Stavrova. “Als je partner depressief is en de avonden alleen met snacks op de bank wil doorbrengen, dan zal jouw avond er waarschijnlijk ook zo uitzien”.

Ook hoop voor singels

Ben je nog vrijgezel? Dan doe je er dus goed aan om om te kijken hoe gelukkig je toekomstige date in het leven staat. Overigens hoef je je als single ook niet direct zorgen te maken. Uit een Duits onderzoek onder 2500 proefpersonen blijkt dat singles steeds gelukkiger zijn. Ouder worden maakt dat je bovendien gelukkiger wordt met je singlestatus. Voor jongere generaties lijkt de status van vrijgezel minder van invloed op gevoelens van eenzaamheid en ontevredenheid dan voor oudere generaties. Tegenwoordig is een romantische ­relatie niet meer zo belangrijk als vroeger om het leven zin te geven, concluderen de onderzoekers.

Lees ook
Maakt lachen écht gelukkiger?

Bron| Sage Journals, The Journals of Gerontology
Beeld| iStock

Ook interessant