Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít doet een goede relatie voor je gezondheid

relatie-gezondheid.jpg

Het hebben van een vaste relatie kan het leven niet alleen leuker maken, er zitten ook nog tal van gezondheidsvoordelen aan. Als de relatie goed is, tenminste.

Hier drie wetenschappelijk bewezen voordelen van een goede relatie voor je gezondheid.

1. Gezonde gewoontes

Een partner kan je helpen van slechte gewoontes af te komen en gezonde juist verder te ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld sporten: uit onderzoek gepubliceerd in het Noord-Amerikaanse tijdschrift JAMA Internal Medicine bleek dat mannen én vrouwen ongeveer veertig procent meer bewegen als hun partner dat ook doet. Hetzelfde geldt voor roken (samen stoppen is gemakkelijker) en gezond eten.

2. Minder hartproblemen

Mensen met een relatie hebben minder vaak last van hartproblemen, zo blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse NYU Lagone Medical Center. Voor het onderzoek werden meer dan drie miljoen medische rapporten van mensen doorgespit, en wat bleek? Getrouwde stellen hadden aanzienlijk minder vaak hartproblemen dan ongetrouwde mensen. Een gelukkige relatie is dus écht goed voor je hart.

3. Sterkere botten

Je zou het misschien niet verwachten, maar ook je botten kunnen baat hebben bij een goede relatie. Onderzoek gepubliceerd in het Amerikaanse medische tijdschrift Osteoporosis International laat zien dat getrouwde mannen een hogere botdichtheid hebben dan mannen die niet getrouwd zijn. Onderzoekers van de universiteit van Californië beamen dit. Zij voegen nog wel toe dat een huwelijk op zich geen effect heeft op de dichtheid van iemands botten, maar een gelúkkig huwelijk wel. Zij constateerden ook bij vrouwelijke deelnemers een hogere botdichtheid als ze gelukkig getrouwd waren.

Bron | Women’s Health
Foto | iStock

Ook interessant