Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Het krijgen van cadeautjes voelt hetzelfde als verliefd zijn

het-krijgen-van-cadeautjes-voelt-hetzelfde-als-verliefd-zijn.jpg

Je hebt je vast weleens verliefd gevoeld: dat blije, kriebelige gevoel dat je het idee geeft dat je de hele wereld aankan. Er werd altijd gedacht dat dit gevoel uniek is en niet zomaar na te bootsen. Tot nu.

Er is iets gevonden dat hetzelfde geluksgevoel geeft.

Liefdeshormoon

De London Metropolitan University heeft een onderzoek uitgevoerd in opdracht van bloemenverkoper Bloom & Wild. Ze deden een experiment met dertig deelnemers waarbij van tevoren, tijdens en na het experiment speeksel werd afgenomen om het oxytocine-niveau te meten: het ‘liefdeshormoon’. Oxytocine komt vrij in een liefdevolle, gelukkige relatie. Het werkt stressverlagend en gaat depressie tegen.

Cadeautjes krijgen

Voor het onderzoek werden de deelnemers in drie groepen opgedeeld. De ene groep kreeg een bos bloemen cadeau, de andere groep chocolade en de laatste groep water. Vervolgens werd gemeten wat het ontvangen van deze cadeautjes deed met het oxytocine-niveau van de deelnemers. Deze was bij de deelnemers die bloemen en chocolade hadden gekregen aanzienlijk gestegen, bij de groep die water kreeg was de verandering minimaal.

Verliefd gevoel

Chocolade bleek het meest populaire cadeautje. Na het krijgen hiervan hadden de deelnemers het hoogste niveau oxytocine in hun lichaam. Dat suggereert dat een cadeautje krijgen hetzelfde signaal geeft aan ons lichaam als verliefd zijn: wanneer we verliefd zijn hebben we de eerste zes tot twaalf maanden ook grotere hoeveelheden oxytocine in ons lichaam. Kunnen je vrienden of familie wel even een geluksmomentje gebruiken? Een cadeautje geven is de oplossing.

Bron | Marie Claire
Beeld | iStock

Waar kun je een beter cadeautje voor kerst vinden dan op Margriet Winterfair? Met meer dan 300 kraampjes zit er gegarandeerd voor iedereen iets leuks bij. Nog geen kaarten gekocht? Profiteer (nu het nog kan) van €4 korting en bestel ze direct voor maar € 16,50 i.p.v. € 20,50!

Ook interessant