Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Ben je bezitterig over je vriendinnen? Zó kom je daar vanaf

ben-je-bezitterig-over-je-vriendinnen-zo-kom-je-daar-vanaf.jpg

Bij vriendschap is kwaliteit veel belangrijker dan kwantiteit, je hoeft geen tientallen vriendschappen te hebben. Maar als je dan hoort dat je bezitterig bent over je vriendinnen, is dat natuurlijk geen compliment. Bezitterigheid wordt geassocieerd met angst, wantrouwen en onzekerheid. Laat dit los en grijp je kans om een betere vriendin te zijn.

Je zult toch echt moeten veranderen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je vriendinnen. En zó pak je dat aan.

Bezitterig als eigenschap

Je wilt met je vriendin elke vrijdagavond doorbrengen, je belt en appt haar continu en eigenlijk wil je alles met haar samen doen. Dit kan zelfs een niveau bereiken waarbij de ander het gevoel krijgt dat ze gecontroleerd wordt én dus een bezitterig gevoel ervaart. Als dit herkenbaar voor je klinkt en je dit graag wilt veranderen, lees dan snel verder. Er zijn namelijk vijf manieren hoe je je vriendin meer ruimte kan geven en dus een betere vriendin kunt worden.

1. Zelfreflectie

Als er tegen je verteld is dat je bezitterig overkomt, is dat natuurlijk niet leuk. Je begint je te realiseren dat je gedrag niet goed is. Je moet gaan nadenken over jezelf en je bezitterige gedrag erkennen. Kijk jezelf aan in de spiegel en wees bewust van je bezitterige gedrag. Het is tijd om te reflecteren op jezelf.

2. Je vriendin is geen bezit

Je deelt een sterke vriendschap met je beste vriendin, soms zelfs op het bezitterige af. Het is belangrijk om te onthouden dat je beste vriendin géén bezit is. Niemand bezit iemand. Natuurlijk is het normaal om een gevoel te hebben dat je heel close met iemand bent, maar probeer je gedrag te veranderen door niet te bezitterig over te komen.

3. Leef je eigen leven

Als je veel tijd doorbrengt met je vriendinnen, kan het geen kwaad om wat afstand te nemen. Natuurlijk betekent dit niet dat je ze uit je leven moet verbannen, maar breng ook tijd door met andere vriendinnen of familie. Zoek een leuke hobby uit en probeer jezelf te vermaken door bijvoorbeeld alleen te zijn. Geloof me, dat is echt heel fijn.

4. Bewust zijn

Het kost tijd om aan jezelf te werken, wanneer je je eigenlijk niet zo bewust bent van de eigenschap bezitterig. Onthoud één ding: je doet dit voor de langere termijn om een goede vriendin te worden. Probeer bewust te zijn van wanneer je bezitterig begint te worden. Schrijf deze momenten bewust op en kijk of je een patroon kunt vinden. Dit gaat je helpen om inzicht te krijgen wanneer je bezitterig bent.

5. Ontdek jezelf

Het kan zijn dat er iets is wat je heel graag doet, alleen dat je dat nog niet hebt ontdekt. Neem de tijd om dit te ondervinden en om je eigen identiteit te creëren. Als je interesse ligt bij bakken, ga wat vaker bakken. Als je wilt leren hardlopen, meld je aan bij een hardloopclub. Vind dingen die jou gelukkig maken. Zo heb je binnen een mum van tijd een nieuwe hobby gevonden!

Wees gelukkig met jezelf

Neem dus wat afstand als bezitterige vriendin en dwing jezelf om onafhankelijker te zijn. Wees blij en tevreden met jezelf, ontdek nieuwe hobby’s en je zult zien dat je daar heel gelukkig van wordt.

Is de situatie andersom en is je vriendin te bezitterig? Dan is het goed om met haar te praten over wat jij wel of niet acceptabel vindt en leg bovenstaande voor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beautify.nl
Beeld | iStock

Margriet 20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant