Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Zó kun je volgens wetenschappers het beste nieuwe vrienden maken

zo-kun-je-volgens-wetenschappers-het-beste-nieuwe-vrienden-maken.jpg

Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om nieuwe vrienden te maken. Want wat is nu een goede plek om nieuwe mensen te leren kennen? En hoe pak je zo’n nieuwe vriendschap het beste aan? Hier volgen zes tips van wetenschappers.

1. Zoek het dichtbij

Het is het beste om je vriendschappen zo dicht mogelijk bij huis te zoeken. Mensen die je vaak ziet, zoals collega’s, studiegenoten of buren, zijn eigenlijk de beste kandidaten. Als je dicht bij elkaar woont is de kans dat je bevriend raakt groter. Dit wordt ook wel het ‘proximity principle’ (nabijheidsprincipe) genoemd. Dit principe werd al in 1960 ontdekt door de Amerikaanse sociaal psycholoog Theodore Newcomb. Hij volgde studentes die willekeurig kamergenoten toegewezen kregen. Aan het einde van de studie werden de meeste huisgenoten dikke vriendinnen.

2. Maak tijd vrij

Om goed bevriend met iemand te raken, is het belangrijk om tijd met elkaar door te brengen. De Amerikaanse communicatiewetenschapper Jeffrey Hall van Kansas University berekende in 2018 dat het zo’n vijftig uur duurt voor een kennis een goede bekende wordt. Daarnaast duurt het zo’n negentig uur voordat zo’n goede bekende ook echt een vriend wordt. Het duurt maar liefst tweehonderd uur voordat je beste vrienden bent. Je moet er dus flink wat tijd in investeren, maar begin zo klein mogelijk. Ga eerst een keertje wat met elkaar drinken om elkaar beter te leren. Is het leuk? Spreek dan nog een paar keer af voor een koffie of drankje. Als dit allemaal goed is gegaan kun je de volgende stap nemen: ga iets doen wat jullie allebei leuk vinden, zoals bijvoorbeeld een museumbezoek of  dagje winkelen.

Lees ook: mensen met déze sterrenbeelden passen het best bij jou

3. Geef complimentjes

Het kan best moeilijk zijn om de eerste stap te nemen en iemand uit te nodigen voor een kop koffie. Er is namelijk altijd een kans dat je wordt afgewezen. Gelukkig vinden de meeste mensen het alleen maar leuk om te worden uitgenodigd, zéker als je erbij zegt dat het je gezellig lijkt met die persoon. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen gevoelig zijn voor vleierij. Om sociale relaties te smeden is het dan ook belangrijk om elkaar te prijzen, zo schrijft de Amerikaanse relatiepsycholoog Terri Apter in haar boek Passing Judgement (2018). Met een compliment laat je zien dat je iemand goedkeurt.

Maar dan nu: vrienden behouden. De tijd vliegt als je moet werken, op Instagram zit en veel op Netflix kijkt. Voor je het weet zie je je vrienden zelden. Hoe voorkom je dat jullie vriendschap verwatert?

4. Prik van tevoren een dag

Om je vriendschap sterk te houden is het belangrijk dat je elkaar regelmatig ziet. Spreek daarom af om iets dat je toch al regelmatig doet (bijvoorbeeld sporten of dagje spa) met je vriendin te doen. Prik hiervoor een vaste dag in de week of maand zodat de afspraak in ieder geval alvast staat.

5. Laat van je horen

Het is echt geen ramp als de één een keer een drukke periode heeft en daardoor geen tijd heeft om af te spreken. Zorg er alleen wel voor dat je in zo’n situatie contact met elkaar blijft houden. Stuur regelmatig een appje of een mailtje en houd de verjaardagen van vrienden goed in de gaten. Dit laatste is ook een goede aanleiding om weer met elkaar af te spreken, zoiets vraagt immers om een proost-momentje.

6. Bied steun

Zorg ervoor dat je altijd voor je vriendinnen klaarstaat. Heeft je vriendin iets heftigs meegemaakt zoals een sterfgeval of ziekte? Bel dan meteen of ga langs, zelfs als je elkaar al langere tijd niet hebt gezien. Laat zien dat je er in tijden van nood altijd voor de ander bent.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Ook interessant