Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Waarom bellen net zo goed werkt als knuffelen tegen eenzaamheid

waarom-bellen-net-zo-goed-werkt-als-knuffelen-tegen-eenzaamheid-margriet.jpg

Mis jij het ook zo om een arm om iemand heen te slaan of om iemand een stevige knuffel te geven? Het kan dé remedie tegen eenzaamheid zijn. Gelukkig is er een alternatief dat hetzelfde effect kan hebben: iemand bellen. Als je tijdens het bellen de stem hoort van degene die je mist, komt namelijk het knuffelhormoon oxytocine vrij.

En dat is nou nét wat je mist door het gebrek aan persoonlijk contact.

Oxytocine tegen eenzaamheid

Het hormoon oxytocine speelt een belangrijke rol in ons leven. Bij de geboorte zorgt het voor de bijzondere band tussen baby en moeder, en de rest van je leven blijf je het nog aanmaken. Het komt vrij bij een omhelzing door iemand waarvan je houdt, bij een zoen met je geliefde en zorgt ook voor de vlinders die je in je buik voelt bij een prille relatie. Maar ook als je gewoon samen met iemand op de bank een film kijkt, of een fijn gesprek hebt, komt dit knuffelhormoon vrij in je hersenen. En nu we al maanden zo veel mogelijk op anderhalve meter afstand moeten blijven van elkaar, is het dus niet zo gek dat we een tekort aan oxytocine krijgen.

Stress

Juist nú hebben we behoefte aan een boost van dit hormoon. Want in een stressvolle tijd kan het volgens Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie aan de Universiteit Leiden, heel nuttig zijn. Tegen AD zegt ze: “Oxytocine remt bijvoorbeeld de afgifte van stresshormoon cortisol. Het is positief voor de bloeddruk en het maakt je socialer en minder angstig, je vertrouwen in anderen kan groeien en zo zijn er nog veel meer positieve effecten.”

Lees ook
Heftig: dit zijn de lichamelijke gevolgen van langdurige eenzaamheid

Stemgeluid

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om nog contact te houden zónder dat we elkaar aan hoeven te raken. Vooral het horen van elkaars stem kan volgens De Bruijn helpen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er bij bellen en fysiek contact allebei oxytocine vrijkomt, maar bij het versturen van een appje niet. Dus als je iemand mist of behoefte hebt aan persoonlijk contact, pak dan je telefoon erbij om te bellen in plaats van een appje te sturen.

Ook als je denkt dat iemand anders eenzaam is, zal het hem of haar dus goed doen om een telefoontje te ontvangen. Veel mensen voelen dat onbewust al aan, zegt De Bruijn. Daarom zien we ook dat apps waarbij je kunt videobellen op dit moment zo populair zijn, omdat we gezellig willen kletsen.

Knuffelhormoon versus stresshormoon

Heb je een huisdier? Dan kun je die ook wat extra knuffelen, want ook dan maak je oxytocine aan. Het is belangrijk om te zorgen dat er genoeg van het knuffelhormoon tegenover de stresshormonen staat in deze periode. Precies daarom is het belangrijk om niet alleen maar via tekstberichtjes met je naasten te communiceren. “Pak de telefoon of ga videobellen. Dat is een van de beste dingen je momenteel kunt doen”, zegt Ellen de Bruijn.

Eenzaamheid bespreken met Margriet Belbuddy’s

Maar niet iedereen heeft iemand om mee te bellen: eenzaamheid komt veel voor in Nederland. Hoe ga je hier het best mee om? Wij geloven dat het begint met een goed gesprek. Met iemand die je begrijpt en een luisterend oor biedt. Want ook jouw verhaal is een praatje waard! Daarom zijn we de Margriet Belbuddy’s gestart.

De hele maand oktober zitten onze Margriet Belbuddy’s klaar om naar je te luisteren wanneer je eenzaam bent, een luisterend oor nodig hebt of gewoon graag een praatje wilt maken. Waar je ook mee zit, onze Belbuddy’s zijn er voor je! Je kunt ze van maandag t/m vrijdag tussen 18.30 en 22.00 uur bereiken via 088 076 77 00.

De gebruikelijke belkosten van je telefoonprovider worden in rekening gebracht wanneer je de Margriet Belbuddy’s belt. Het gesprek met de Margriet Belbuddy’s is volledig anoniem.

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant