Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

Dít is alles wat je wilt weten over aseksualiteit

dit-is-alles-wat-je-wilt-weten-over-aseksualiteit.jpg

Een leven zonder seks, kun jij het je voorstellen? We praten veel over seks en veel van ons doen het graag, maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige mensen zijn aseksueel en hebben geen seksuele verlangens of voelen zich niet seksueel aangetrokken tot anderen. Wat is aseksualiteit eigenlijk precies?

Misschien kun jij je het niet voorstellen dat je niet kunt genieten van een seksuele relatie, maar andersom is het voor mensen die aseksueel zijn vaak ook niet voor te stellen dat jij wél behoefte hebt aan seks met anderen.

Wat is aseksualiteit?

De term aseksualiteit is moeilijk te definiëren, maar wordt door het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk (AVEN) omschreven als het niet ervaren van seksuele verlangens naar een ander, van geen enkel geslacht. Je voelt je dus niet seksueel aangetrokken tot anderen. Aseksualiteit komt zowel voor bij mannen als vrouwen en hoewel er maar weinig exacte cijfers zijn, zou het gaan om ongeveer 1 procent van de bevolking. Dat lijkt misschien weinig, maar in Nederland zou dit betekenen dat er zo’n 170.000 mensen aseksueel zijn.

Toch zit het iets ingewikkelder dan dat mensen die aseksueel zijn geen zin hebben in seks, dat is te kort door de bocht. Het is namelijk niet zo dat mensen die aseksueel zijn geen seks willen of niet verliefd kunnen worden, ze leggen alleen de link tussen die dingen vaak niet. De aanname dat aseksualiteit hetzelfde is als celibaat of seksuele onthouding klopt dus niet. Daarbij is het een bewuste keuze om geen seks te hebben, ook wanneer er wel seksuele aantrekkingskracht is. Aseksuelen voelen zich meestal juist niet aangetrokken tot een ander mens op seksueel gebied. Dit is een geaardheid die al vanaf de jongs af aan vastligt, en geen keuze.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Vier types van aseksualiteit

Aseksualiteit is daarom te onderscheiden in vier verschillende types. Elk subtype beschrijft net andere gevoelens, behoeften en seksuele of romantische reacties. Wat overeenkomt is dat alle subtypes géén seksuele aantrekkingskracht naar anderen voelen. Dit zijn de vier types:

  • Type A is een persoon die wel een libido heeft en zin heeft in seks, maar zich niet aangetrokken voelt tot andere personen. Mensen in deze categorie zullen bijvoorbeeld wel masturberen, maar geen seks hebben met iemand anders.
  • Type B is iemand die geen libido hebt en daarom geen zin in seks, maar zich wel romantisch aangetrokken voelt tot een ander. Als je deze vorm van aseksueel bent heb je bijvoorbeeld wel een liefdevolle relatie, maar heb je geen behoefte aan seks.
  • Type C van aseksualiteit is iemand die een libido heeft én romantische aantrekkingskracht voelt, maar geen verband maakt tussen die twee. Seks met iemand anders gaat dan bijvoorbeeld niet samen met liefde voor die persoon. Daarom zullen deze mensen vaak wel masturberen of zelfs seks hebben, maar dit niet relateren aan liefde.  
  • Type D is iemand die geen libido heeft en ook geen romantische aantrekkingskracht voelt. Deze mensen hebben wel behoefte aan vriendschap, maar niet aan een relatie of aan seks.

Lees ook:
Er zijn 11 seksuele persoonlijkheidstypes, welke ben jij?

Grijs gebied

Daarnaast zijn er ook nog mensen die zich niet kunnen identificeren met deze verschillende types, maar zich wel identificeren met een vorm van aseksualiteit. Zij vallen eigenlijk tussen de categorieën seksueel en aseksueel in. Helemaal zwart-wit is seksualiteit nooit, ook aseksualiteit dus niet: er is een grijs gebied. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die niet helemaal aseksueel zijn, maar wel weinig seksuele aantrekkingskracht voelen, of mensen die wel seksuele aantrekkingskracht voelen maar alleen in zéér specifieke gevallen.

Mensen die in dit grijze gebied vallen, omschrijven zichzelf soms als grijze A, demiseksueel of halfseksueel. Welk label iemand gebruikt voor zijn of haar seksualiteit is een eigen keuze; iets waarmee iemand zich kan identificeren wanneer hij of zij daar zelf behoefte aan heeft. Alleen zelf kun je beslissen welk label bij jou past – en of je überhaupt een label wilt gebruiken voor je (a)seksualiteit.  

Bron | Expreszo, AVEN
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Ook interessant