Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

7 redenen waarom vrouwen verliefd worden op een crimineel

schrijven.jpg

Ze krijgen postzakken vol met brieven en cadeautjes van wildvreemde aanbidsters: moordenaars, verkrachters en andere zware criminelen die in de gevangenis zitten. Dit zijn 7 redenen waarom vrouwen vallen voor (levens)gevaarlijke mannen.

Joran van der Sloot, Joseph Fritzl, Marc Dutroux. De een is nog enger dan de ander. En toch zijn er vrouwen die maar wat graag een liefdesrelatie met deze mannen zouden willen. Onbegrijpelijk, denk je misschien. Toch is deze ‘ziekelijke’ adoratie wel te verklaren, schrijft Psychologie Magazine. Dit is wat criminelen aantrekkelijk maakt voor sommige vrouwen.

1. Hij gedraagt zich op een manier die ze ‘normaal’ vindt

Veel vrouwen die een relatie beginnen met een crimineel zijn zelf opgegroeid in een wereld waarin geweld, verwaarlozing of criminaliteit heel ‘normaal’ waren. Hun partner gedraagt zich meestal op een manier die ze al kennen en die ze gewoon zijn gaan vinden. Psychologe Sybille Labrijn: “Vrouwen die in een onveilige omgeving zijn opgegroeid, kiezen onbewust een partner die bijdraagt aan gevoelens van onveiligheid.”

2. Hij geeft haar het gevoel ‘iemand te zijn’

Zware criminelen kunnen een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op vrouwen met een minderwaardigheidscomplex of vrouwen die het gevoel hebben dat ze niet worden gezien. Labrijn: “Hij is immers iemand voor wie men een zeker ontzag heeft of die men niet kwaad durft te maken. Sommige vrouwen vinden het stoer, zo’n man die weet wat hij wil en die desnoods over lijken gaat. Daaraan kunnen zij hun identiteit ontlenen.” Ook geld kan als een magneet werken. Volgens Tiny Scheurwater, die als forensisch milieuonderzoeker bij het Pieter Baan Centrum veel met verdachten en hun familieleden praat, willen vrouwen vaak helemaal niet weten waar het geld vandaan komt. Ze vinden het vooral aantrekkelijk dat het er is.

3. Hij doet wat zij niet durft

Volgens hoogleraar en forensisch psycholoog Frans Koenraadt vallen sommige vrouwen voor gedetineerden, omdat zij hebben gedaan wat deze vrouwen stiekem zouden willen maar zelf niet durven. “Iemand identificeert zich dan met datgene wat die dader heeft gedaan. Er kan sprake zijn van een zekere aanbidding, of van grote waardering.” Volgens Labrijn kan een vrouw het ook sexy vinden dat een man zich boven de wet stelt en overal lak aan heeft. “Soms fantaseert ze erover dat hij wraak zal nemen op iedereen die haar ooit heeft gekwetst.”

4. Hij zal haar niet verlaten

Een vrouw denkt nogal eens dat een gedetineerde haar uit dankbaarheid trouw zal blijven, omdat zij hem als een van de weinigen nog steunt. En als zij hém zijn gruwelijke fouten vergeeft, zal hij haar vast ook helemaal accepteren zoals ze is, is de gedachte. Mét al haar tekortkomingen. Vooral vrouwen met verlatingsangst of zij die het gevoel hebben dat ze liefde moeten ‘verdienen’, zijn hier volgens de deskundigen gevoelig voor. Anderen vinden het een fijn idee dat een man opgesloten zit. Koenraadt: “Ze hebben hem voor zichzelf, op veilige afstand. En hij is van hen afhankelijk.”

5. Hij is zo charmant

Veel verkrachters en moordenaars hebben kunnen toeslaan nadat ze hun slachtoffers hebben verleid en misleid met hun charme. Tiny Scheurwater: “Mannen met een hoge mate van psychopathie – een onderontwikkeld geweten, nauwelijks schuldbesef of berouw – hebben op emotioneel gebied geen empathisch vermogen. Maar ze kunnen zich heel goed presenteren, meelevend doen, complimentjes geven, overtuigen dat ze er voor de ander zullen zijn of dat ze voor altijd bij elkaar horen.”

6. Diep in zijn hart is hij een goed mens

Verliefde vrouwen denken dat de dader onschuldig is en dat zij de enige zijn die zien hoe hij écht is. Labrijn: “Dan zeggen ze: ‘Diep in zijn hart is hij niet zo. Die andere, goede man die in hem schuilt, zal op een dag definitief naar boven komen. Als ik maar genoeg geduld heb en hem voldoende liefde geef.’” Soms is het ook niet zo verwonderlijk dat vrouwen in hem geloven. “Psychopathische mannen kunnen goed de waarheid verdraaien, liegen en alles in hun voordeel uitleggen,” weet Scheurwater. “Je moet echt sterk in je schoenen staan om hun verhaal niet te geloven – ook als onderzoekster.”

7. Hij moet worden gered

We hebben het misschien allemaal wel in meerdere of mindere mate: het idee dat je je partner kunt veranderen. Vrouwen die verliefd worden op criminelen, tuinen hier ook vaak in. Ze denken dat ze hem op het rechte pad kunnen brengen en houden. Dit bekende fenomeen heet de ‘reddersfantasie’. Volgens Koenraadt heeft deze wens om iemand te ‘redden’ te maken met een neiging tot verzorging. Een neiging die bij bepaalde vrouwen heel sterk is ontwikkeld.

Lees ook

10 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen
Verlaten voor een ander? 6 helende adviezen van de relatietherapeut
7 signalen dat je partner misschien emotioneel vreemdgaat

Gratis artikelen over psyche en gezondheid ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Ook interessant