Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Relaties

3 tips voor een goed gesprek met je moeder

moederdag.png

Wanneer heb je voor het laatst een goed gesprek met je moeder (of schoonmoeder) gehad? Tijdens de meeste bezoekjes praat je toch vooral over de alledaagse beslommeringen. Drie gesprekstips voor wie graag meer de diepte in wil. 

Wat weten we eigenlijk van onze moeders? Van hun jeugd, hun twijfels, hun oude en huidige dromen? Psychologiemagazine.nl geeft drie gesprekstips om je moeder beter te leren kennen en te begrijpen.

1. Maak een wandeling door de stad waar ze als puber woonde

Als kind zie je je moeder vooral in haar (misschien al hulpbehoevende) ouderrol, maar er was een tijd dat ze nog wilde haren had. Een tijd waarin ze van alles ondernam en verliefdheden kende voor ze je vader ontmoette. Een wandeling door de stad waar je moeder in haar jonge jaren woonde, biedt allerlei aanknopingspunten om daarover te praten.

2. Ga wandelen of maak een autoritje

Volgens Psychologiemagazine.nl praat het veel makkelijker als je naast elkaar zit, dan wanneer je tegenover elkaar zit. ‘Schouder aan schouder benadrukken we als vanzelf steun, gelijkwaardigheid en vertrouwen.’ Het helpt ook dat je elkaar niet in de ogen hoeft te kijken bij gevoelige onderwerpen. Daarom is praten tijdens een wandeling, een fietstochtje of autoritje makkelijker.

3. Stel nieuwe vragen

Zijn er dingen die je maar niet begrijpt van je (schoon)moeder, maar wel zou willen begrijpen? Misschien heb je niet de juiste vragen gesteld. Wat was bijvoorbeeld een keerpunt in haar leven? Wat deed ze het liefst als kind en als puber? Wat was haar rol in haar gezin? In de zogeheten narratieve psychologie worden dit soort vragen voortdurend gesteld. Deze therapeutische methode kan je helpen om vanuit een ander perspectief (in dit geval het perspectief van je moeder) naar eventuele problemen of strubbelingen te kijken, waardoor je elkaar beter kunt leren begrijpen.

Bron | Psychologiemagazine.nl
Beeld | iStock

Meer leestips

Ook interessant