Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit is de psychologische reden dat vrouwen na een relatiebreuk hun haar knippen

dit-is-de-reden-dat-vrouwen-na-een-relatiebreuk-hun-haar-knippen.jpg

Elke relatie, maar ook elke relatiebreuk is weer anders. Toch hebben veel vrouwen één ding na hun break-up gemeen: een drastisch bezoekje aan de kapper. Misschien herken je jezelf hier wel in of zie je het om je heen veel gebeuren. In films en series wordt dit ook wel ‘break-up hair’ genoemd.

Na een relatiebreuk is het voor veel vrouwen tijd om hun haar te knippen, en dat heeft blijkbaar een psychologische reden. Van een pony tot boblijn, bij de relatiebreuk-kappersbeurt houden we het niet alleen bij het bijpunten. 

Na relatiebreuk haar knippen

Het lijkt misschien puur toeval, maar uit onderzoek blijkt dat maar liefst 61 procent van de vrouwen hun haar laat knippen na een relatiebreuk. En dan hebben we het dus niet over de dode puntjes, maar over een totaal nieuwe coupe. Je zou kunnen denken dat het vooral een verwenmomentje voor jezelf is, maar er zit blijkbaar meer achter. Zo zijn er een aantal psychologische verklaringen waarom wij vrouwen massaal naar de kapper rennen en ons een nieuw kapsel laten aanmeten als we een punt achter de relatie zetten. 

Een boost voor je zelfvertrouwen

Wanneer je een heftige relatie achter de rug hebt kan het zijn dat je een deukje in je zelfvertrouwen hebt opgelopen. Zeker als de keuze om het uit te maken van je partner komt, kan dat je behoorlijk onzeker maken. Door middel van een nieuw kapsel zorg je (onbewust) weer voor een beter zelfbeeld en geef je je zelfvertrouwen een oppepper. Daarnaast valt een compleet nieuw kapsel een stuk meer op, dan wanneer je alleen de punten hebt laten knippen, waardoor meer mensen zullen opmerken dat je naar de kapper bent geweest. En ook die complimentjes halen je onzekerheid weg. Volgens de Amerikaanse therapeut Christy Beck laat een kappersbezoek je jezelf beter voelen en werkt dit hierdoor heilzaam. 

Lees ook: Zó lang duurt het volgens relatie-experts om over je ex heen te komen

De touwtjes in handen 

Misschien herken je het gevoel wel als je net een relatiebreuk achter de rug hebt, dat je niet goed weet wat je nou precies voelt. Je emoties zitten in een soort achtbaan. De reden dat veel vrouwen ervoor kiezen om hun haar te knippen is dan ook om de controle weer wat meer terug te krijgen. Dat machteloze gevoel na het uitgaan van je relatie neem je hier meer een stukje weg, omdat je wel de macht over je eigen haar in handen hebt. Of nou ja, een deel van die macht leg natuurlijk ook in de handen van je kapper. Daarnaast hoef je nu met niemand meer rekening te houden en kun je met je haar doen wat je zelf wilt. Die controle, maar ook de vrijheid hierin, voelt prettig. 

Een frisse start 

Volgens professor Liesbeth Woertman, hoogleraar in de psychologie, kan het knippen van je haar gezien worden als een soort overgangsritueel. Bijvoorbeeld van meisje naar vrouw. Maar ook een relatiebreuk is een overgang. Een relatie speelt een grote rol in je leven, je stemt je routines en gewoontes op elkaar af en je bouwt samen aan een toekomst. Wanneer je relatie uitgaat kan het soms een beetje voelen alsof je in een zwart gat valt. Daarom hebben veel vrouwen na een relatiebreuk behoefte aan een nieuwe start. De eerste stap? Een kappersbeurt. Want een frisse start begint met een frisse nieuwe look. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Ze.nl, Het Laatste Nieuws, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Margriet 21

Margriet 21 ligt in de schappen! Een extra dik nummer over het grote genieten na het pensioen, met overheerlijke recepten, een interview met Johnny de Mol over zijn moeder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant