Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Wil je deze zomer nog op vakantie? Dit kun je verwachten van populaire Europese bestemmingen

zomervakantie-europa-coronamaatregelen.jpg

Tot 15 mei geldt het dringend advies om niet naar het buitenland te gaan. Toch kijken steeds meer mensen al voorzichtig naar een zomervakantie. Met een digitaal coronapaspoort moet er meer mogelijk worden, maar hoe staat het er voor met de regels? Dit zijn de voorlopige verwachtingen rondom de coronamaatregelen voor een zomervakantie binnen Europa.

Eerst nog vijf dagen in quarantaine of niet? Zo staat het er voorlopig voor met de regels. 

Verwachtingen van de coronamaatregelen voor een zomervakantie in Europa 

Vorige week stemde het Europees Parlement in met een coronapaspoort. Dat is een digitaal certificaat waarmee je binnen Europa kunt aantonen dat je bijvoorbeeld gevaccineerd of negatief getest bent. Dat biedt hoop voor een mogelijke zomervakantie in Europa, maar hoe zit het dan met de coronamaatregelen? In welk land moet je bijvoorbeeld wel nog in quarantaine en op welke bestemming niet? 

Veel populaire Europese vakantiebestemmingen staan op dit moment nog op een oranje reisadvies. Dat betekent dat je in Nederland vijf dagen in quarantaine moet. Naar verwachting besluit het demissionair kabinet vóór half mei of dit zo blijft. 

Duitsland 

Voorlopig is toerisme in Duitsland nog niet aan de orde. Het land wil namelijk eerst het aantal besmettingen weer omlaag krijgen. Toeristische accommodaties zijn daarom nog gesloten. En kom je als Nederlander toch in Duitsland? Dan moet je eerst vijf dagen in quarantaine. Hoe lang dit nog van kracht blijft is niet duidelijk.

België 

Op dit moment geldt dat je als toerist in quarantaine moet, als je langer dan 48 uur in België verblijft. Daarnaast zijn de terrassen bij onze buren in ieder geval nog gesloten tot 8 mei. België heeft wel aangegeven te willen deelnemen aan het Europese coronapaspoort. Hoe dat er precies uit komt te zien en in hoeverre de coronamaatregelen richting de zomer zijn versoepeld blijft nog even de vraag. 

Frankrijk 

In Frankrijk worden al concretere data genoemd. Zo mogen vanaf 3 mei Europese reizigers met een negatieve coronatest naar Frankrijk komen. Ook heeft het land al aangekondigd vanaf 9 juni te willen starten met het coronapaspoort. Daarbij is een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je recent hersteld bent van een besmetting ook toegestaan. Met het coronapaspoort moeten de reisbeperkingen van en naar Frankrijk komen te vervallen. Mits de besmettingsaantallen dalen zal eind juni de Franse avondklok verdwijnen en zullen richting het hoogseizoen de terrassen en toeristisch trekpleisters weer open zijn. 

Lees ook: Alvast een vakantie boeken ‘voor als het weer kan’: verstandig of groot financieel risico?

Italië

Naar verwachting komt Italië in mei met plannen voor de zomervakantie. Op dit moment moet je bij aankomst in het land nog vijf dagen in quarantaine. Of dat deze zomer ook blijft gelden, dat blijft nog even de vraag. Italië gebruikt sinds deze week wel al een soort coronapaspoort voor binnenlands gebruik. Dat houdt in dat Italianen met een ‘Groene Pas’ vrij mogen reizen binnen alle regio’s in het land. Ook de gebieden die op rood staan.

Spanje 

Ook Spanje wil vanaf juni met een coronapaspoort weer open voor toeristen. Hierbij hoef je niet in quarantaine. Horeca en culturele locaties zijn weer open. De nachtclubs blijven voorlopig nog dicht. Daarnaast is een mondkapje op dit moment binnen en buiten verplicht. Of dat deze zomer ook het geval is, dat is nog niet duidelijk. 

Griekenland 

Griekenland is klaar om het toerisme weer leven in te blazen. Als je kunt aantonen dat je gevaccineerd bent of een negatieve test kunt laten zien, dan geldt er geen quarantaineplicht. Waarschijnlijk worden de meeste coronamaatregelen in Griekenland al rond midden mei versoepeld.  

Turkije 

In Turkije lopen de besmettingsaantallen opnieuw op en is de strengste lockdown tot nu toe in het land ingevoerd. Scholen zijn dicht, alcohol verkopen is verboden, en inwoners mogen alleen naar buiten voor boodschappen of urgente medische zorg. Toch zijn buitenlandse toeristen wel welkom. Indien je een negatieve coronatest kunt laten zien mag je hier vakantie vieren en hoef je je niet aan de strenge lockdownregels te houden. 

Bron | NU.nl, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant