Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Onverwacht leuk: een weekendje Landgoed Huize Bergen in Vught

landgoed-huize-bergen-vught.jpg

Wil je graag een weekendje weg, maar liefst een beetje dicht bij huis? Dan denk je vast dat je alles al gezien hebt. Dat dacht ik ook… Tot ik een weekendje naar Vught ging.

Margriet in samenwerking met Landgoed Huize Bergen

Ik moest wel even googelen wat er nu eigenlijk in Vught en omgeving te doen is. Een rondje Google was hoopgevend. Vanuit Vught fiets je zo naar Den Bosch, maar Vught zelf blijkt ook een verborgen pareltje te zijn. En dan heb ik het nog niet eens over het prachtige hotel waar ik sliep: Landgoed Huize Bergen.

Hállo nieuw onderkomen!

Landgoed Huize Bergen Vught

 

Aankomen bij dit hotel is een feestje. Wauw, wat een plaatje! Stiekem hoop ik dat ik hier mag gaan wonen en nooit meer weg hoef. Het personeel in het hotel is super aardig en vertelt over alle leuke dingen die je in de omgeving kunt doen, vraagt of we fietsen van het hotel willen gebruiken om de omgeving te verkennen en of we ’s avonds een hapje willen eten in het restaurant. Graag! Wie wil er niet eten op deze plek, met dit uitzicht! Ook vertellen ze kort iets over de geschiedenis van het landgoed.

De geschiedenis van Landgoed Huize Bergen

Zo krijgen we te horen dat Landgoed Huize Bergen is gebouwd in 1916, in opdracht van Frederik Hendrik Fentener van Vlissingen en zijn vrouw Line Adriana Antonia Roosenburg. Na het overlijden van haar moeder Line, betrekt dochter Charlotte Elizabeth Fentener van Vlissingen samen met haar man Willem van Beuningen het landgoed in 1927. Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden op Landgoed Huize Bergen door Charlotte en andere vrouwen uit het dorp voedselpakketten gereed gemaakt voor de gevangenen in Kamp Vught.

De familie weet tijdens de oorlog het landgoed lang zelf in houden te houden. Maar in de laatste oorlogsmaanden wordt het toch nog ingenomen door de Duitsers. Willem en Charlotte mogen één kamer houden, omdat Willem kort daarvoor ernstig ziek is geweest. Kort na het overlijden van Willem in 1949 verkoopt Charlotte het landgoed. In 1949 verkoopt Charlotte het landgoed. Ze had daarbij één wens, dat het landgoed een goed doel zou dienen. Inmiddels is Landgoed Huize Bergen een prachtig hotel, met alle oude elementen nog intact. Hoe het hotel op Charlotte wens inspeelt? Tot op de dag van vandaag komen alle opbrengsten van het hotel ten goede aan de Joannes Bosco Stichting.

Overnachten in botanische sferen

Een plek met een indrukwekkende historie dus. Ik kan dan ook niet wachten om een rondje te lopen over het landgoed. Maar eerst de hotelkamer bekijken! Mijn kamer bevindt zich in de Botanica. Vroeger stonden hier kassen vol tropische planten, in 2017 werden hier 39 nieuwe tweepersoonskamers gebouwd. En wat zijn ze mooi geworden:

Hotel Landgoed Huize Bergen Vught

 

Prachtige plek

Na de kamer uitvoering bewonderd te hebben (Die badkamer wil ik ook! En wat een heerlijk zacht bed!) lopen we een rondje over het prachtige landgoed. Wat een droom moet het zijn geweest om op deze plek te wonen. En wat fijn dat nu iedereen ervan kan genieten: of je nu een nachtje wilt blijven slapen, een hapje wilt eten in het restaurant of zelfs wilt trouwen op het landgoed… Het kan allemaal.

Eerste stop in Vught

Vervolgens pakken we de fietsen om Vught te ontdekken. Via Tripadvisor zag ik namelijk dat als je in Vught bent, je wel een bezoekje aan Patisserie De Rouw moet brengen. Ook de medewerkers van het hotel komen direct met deze tip. Als ik de winkel binnenloop, begrijp ik meteen waarom. De mooiste zoetigheden zijn geëtaleerd alsof het diamanten van Cartier betreffen, wauw:

Patisserie De Rouw Vught

 

Dat moet geproefd worden! Na de eerste hap voel ik me al een beetje verdrietig dat Vught nét een beetje ver rijden is voor alleen een gebakje, want ze zijn lekker! Ik snap dat dit een aanrader is. Meer graag!

Patisserie De Rouw

 

Tips: doen in Vught

Maar wat is er nog meer te doen in Vught? Gelukkig heeft het hotelpersoneel genoeg tips! Bijvoorbeeld natuurgebied De IJzeren Man, lekker aan het water genieten van de natuur. Aangezien mijn hooikoorts nogal opspeelt, moet ik dit jammer genoeg aan me voorbij laten gaan. Vught in dan maar. De bibliotheek, gesitueerd in een oude kerk schijnt prachtig te zijn. En dat klopt, dit monument is echt een bezoekje waard. Wil je daarna een terrasje pakken? Ga naar Hemels, gevestigd aan de achterkant van de oude kerk. Hoe kan het ook anders met die naam.

Hemels Bibliotheek Vught

 

Restaurant Landgoed Huize Bergen

Hoewel het terras bij Hemels echt wel hemels is, fietsen we toch terug naar het landgoed om daar een hapje te eten. Er staat wel erg veel vlees en vis op het menu, maar er wordt goed rekening gehouden met het feit dat ik vegetarisch eet. Getuige dit prachtig opgemaakte bord met heerlijke tomatenbavarois:

Landgoed Huize Bergen Restaurant Tomatenbavarois

 

En ook het ontbijt de volgende ochtend, buiten op het prachtige terras, is top. Niet alleen door het uitgebreide buffet, maar ook dankzij het fantastische uitzicht:

Landgoed Huize Bergen Vught Ontbijt

 

Een geslaagd weekendje weg wat mij betreft. Ik zou zo nog eens teruggaan naar Landgoed Huize Bergen!

Wil je zelf ook overnachten in dit prachtige hotel en het buitengebied van Den Bosch ontdekken?

Maak dan gebruik van het seizoensarrangement voor 79,50 per persoon met promotiecode margriet op www.huizebergen.nl

  • Ontvangst met lekkernij
  • Overnacht in een Deluxe hotelkamer in gastenverblijf de Botanica
  • Ontbijt in de monumentale Villa
  • 2-gangen diner op de dag van aankomst
  • Gratis parkeren en wifi

Ook interessant