Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Aha: dít is waarom je misselijk wordt van lezen in de auto

aha-dit-is-waarom-je-misselijk-wordt-van-lezen-in-de-auto.jpg

Als je een lange autorit gaat maken, is het altijd fijn om als passagier wat afleiding te hebben. Lezen kan helpen om de tijd te doden, maar toch zijn er maar weinig mensen die zich in de auto goed kunnen vermaken met een boek, tijdschrift of telefoon. De meeste mensen worden namelijk enorm misselijk als ze in de auto lezen. Maar hoe komt dat?

Het blijkt vooral te maken te hebben met het evenwichtsorgaan in je oor.

Ogen en evenwichtsorgaan

Als je in de auto een boek zit te lezen, zien je ogen dat je het boek stil vasthoudt. Tegelijkertijd voelt je evenwichtsorgaan het tegenovergestelde: deze merkt namelijk dat je in een snel tempo naar voren beweegt in de rijdende auto. Je ogen en evenwichtsorgaan sturen beide signalen naar je hersenen, die daar dus flink van in de war kunnen raken. Daardoor kun je een misselijk gevoel krijgen.

Bioscoop

Als je hier gevoelig voor bent, zul je niet alleen merken dat je misselijk wordt als je in de auto aan het lezen bent. Waarschijnlijk heb je dit dan ook wel eens gemerkt in de bioscoop. Als je daar stilzit in je stoel, maar naar een groot bewegend scherm kijkt kunnen je ogen juist het idee krijgen dat je beweegt, terwijl je evenwichtsorgaan merkt dat je stil blijft zitten. Andersom werkt deze verwarring van je hersenen dus ook.

Misselijkheid voorkomen

Echt voorkomen kun je deze situatie niet, het is simpelweg hoe onze hersenen soms werken. Wil je wel heel graag lezen in de auto zonder misselijk te worden? Dan kun je een aantal trucjes proberen. Zo werkt het bij sommige mensen om elke paar seconden uit het raam te kijken, in plaats van geconcentreerd te blijven op je boek. Ook helpt het sommige mensen om een raampje open te doen, waardoor je frisse lucht binnenkrijgt. Ben je misselijk door lezen in de auto? Leg je boek dan aan de kant en probeer even te focussen op de weg en een paar keer diep adem te halen. Meer tips tegen reisziekte kun je hier lezen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheid & Co
Beeld | iStock

Ook interessant