Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Heb je straks verplicht een coronapaspoort nodig om te reizen?

heb-je-straks-een-verplicht-coronapaspoort-nodig-om-te-reizen.jpg

Deze zomer met een coronavaccin op zak weer op vakantie? Als het aan sommige Europese vakantielanden ligt wel, onder voorwaarde dat je een coronapaspoort hebt. Zij gooien deze zomer graag hun land weer open voor toerisme.

Van verplicht in quarantaine tot een coronapaspoort: deze mogelijke regels liggen op tafel. En er is ook kritiek op het invoeren van een verplicht coronapaspoort. 

Een verplicht coronapaspoort

Nu steeds meer mensen in Europa worden gevaccineerd tegen het coronavirus wordt er ook hoopvol gekeken naar de vakantieplannen voor deze zomer. Voor sommige landen geldt nu een inreisverbod, verplicht twee weken in quarantaine of het kunnen aantonen van een negatieve coronatest. Daar wil de EU mogelijk van af door middel van een verplicht coronapaspoort. Dit zou betekenen dat wanneer jij bent gevaccineerd je een vaccinatiebewijs krijgt in de vorm van een paspoort, waardoor je deze zomer binnen de EU op vakantie kunt zonder andere verplichtingen. 

Een stimulatie om te vaccineren

Volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis zou dit mensen ook stimuleren om zich sneller te laten vaccineren. Dat laat hij weten in een brief aan de Europese Commissie, waarin hij pleit voor een verplicht en door Europa erkend coronapaspoort. 

Lees ook: Dromen mag: híer willen wij heel graag naartoe reizen zodra het weer kan

Kritiek op het paspoort

Op 21 januari zullen verschillende EU-leiders van de 27 Europese lidstaten online samenkomen om allerlei coronavraagstukken te bespreken. Naast vaccinatiecampagnes en coronamutaties komt ook een verplicht coronapaspoort aan bod. Vooral zuidelijke (vakantie)landen zijn voor het invoeren van zo’n speciaal paspoort als vaccinatiebewijs, omdat de economie van deze landen veelal op toerisme berust. Toch is er ook veel tegengeluid. Zo’n verplicht coronapaspoort gaat mogelijk tegen bepaalde privacyregels in en ook kan er discriminatie ontstaan, omdat niet iedereen tegelijk in aanmerking komt voor het coronavaccin. Daarnaast zijn critici ook bang dat hierdoor valse coronapaspoorten op de markt komen. 

Nederland nog niet heel enthousiast

Nederland is nog terughoudend over een verplicht coronapaspoort of het gebruik van een ander soort vaccinatiebewijs. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe lang iemand na een vaccinatie immuun blijft voor het virus en of een gevaccineerd persoon anderen wel met het coronavirus kan besmetten. Of het verplichte paspoort er daadwerkelijk komt, blijft dus nog even de vraag. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Metronieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 04 M04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant