Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Reizen

Naar déze vakantielanden in coronatijd? Dít moet je dan regelen

naar-deze-vakantielanden-in-coronatijd-dit-moet-je-dan-regelen.jpg

Een vliegticket en hotel boeken en dan lekker onbezorgd op reis gaan, zit er deze zomer even niet in. Waar je wel of juist niet heen mag en wat je daarvoor allemaal moet regelen, lijkt met de dag te veranderen. Daarom hebben we voor zeven populaire vakantielanden op een rij gezet wat je allemaal moet doen als je goed voorbereid op reis wil gaan in coronatijd.

De informatie en eisen die er zijn voor het reizen naar deze vakantielanden veranderen snel in coronatijd. De informatie in dit artikel was correct op het moment van publicatie, maar controleer voor je zelf boekt altijd wat de overheidsregels zijn in Nederland én op de plek waar je naartoe zou willen.

Duitsland

Vanaf donderdag 10 juni geldt voor heel Duitsland de kleurcode geel van de Nederlandse overheid: hoewel er nog steeds veiligheidsrisico’s zijn, staat deze bestemming nu in het lijstje met veilige vakantielanden in coronatijd. Als je terugkomt vanuit Duitsland, hoef je dus niet in quarantaine en heb je ook geen negatieve test nodig.

Toch kun je niet onbezorgd op reis gaan, als je voor meer dan 24 uur in ons buurland wil blijven. Als je langer dan een dag in Duitsland blijft, moet je je namelijk vooraf registeren op een website van de Duitse overheid. Ook moet je dit registratieformulier uitgeprint bij je hebben. Vervolgens is het belangrijk dat je maximaal 48 uur voor je Duitsland binnenrijdt, een negatieve coronatestuitslag hebt gekregen. Neem je het bewijs hiervan mee, dan hoef je niet in quarantaine. Doe je een test in Duitsland? Dan moet je de uitslag wel in quarantaine afwachten. Als je volledig gevaccineerd bent en een vaccinatiebewijs in het Engels, Frans, Duits, Spaans of Italiaans hebt, hoef je geen negatieve test te laten zien. Het gele boekje valt hier ook onder.

België

Op vakantie bij onze zuiderburen? Dat wordt door de Nederlandse overheid momenteel nog afgeraden. Het land krijgt nog de kleurcode oranje, wat betekent dat het alleen open is voor noodzakelijke reizen. Ga je toch, dan geeft de overheid een dringend advies om bij terugkeer in Nederland in quarantaine te gaan. Ga je naar België? Dan moet je het één en ander regelen.

Als je meer dan 48 uur in het land wil blijven, moet je een passagier lokalisatie-formulier invullen en ondertekenen. Daarop staat waar je verblijft en waar de Belgische overheid je zo nodig dus kan vinden. Ook moet iedereen die daar meer dan twee dagen wil doorbrengen, een negatieve PCR-testuitslag van maximaal 72 uur oud meenemen. Of je test nu negatief of positief is: blijf je meer dan 48 uur, dan moet je zeven dagen in quarantaine in België. Dit omdat Nederland nog altijd een ‘rode zone’ is voor de zuiderburen. Op de zevende dag moet je je laten testen; is de test negatief dan mag je vrij bewegen. Wie korter dan 48 uur in België blijft, hoeft geen verklaring in te vullen en geen negatieve testuitslag te hebben.

Frankrijk

Frankrijk mag natuurlijk niet missen in dit lijstje met populaire vakantielanden, maar in coronatijd is een bezoekje nog niet zo gemakkelijk. Het grootste gedeelte van het land krijgt van Nederland nog code oranje. Alleen het eiland Corsica is volgens de Nederlandse overheid een veilige plek om als toerist tijd door te brengen. Ga je als Nederlander wel naar Frankrijk, dan geldt er een streng advies om in quarantaine te gaan bij terugkomst.

Frankrijk ziet het echter anders: op 9 juni hebben zij de grenzen geopend voor toeristen uit alle Europese landen. Dat betekent echter niet dat er geen zaken zijn waar je nog rekening mee moet houden. Zo heb je een negatieve PCR-test nodig die niet ouder is dan 72 uur, of moet je kunnen aantonen dat je – minstens 2 weken voor vertrek – volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus.

Spanje

En hoe zit het dan met Spanje, ook een favoriet bij veel Nederlanders? De kleurcode die dit land krijgt, verschilt per plek waar je naartoe wilt. De Canarische eilanden (onder andere Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma) en de Balearen (waaronder Mallorca, Menorca en Ibiza) krijgen code geel. De rest van het land bestempelt de overheid nog als te gevaarlijk, en krijgt dus kleurcode oranje. Kom je uit een geel gebied dan hoef je geen negatieve test te hebben en ook niet in quarantaine in Nederland; bij de oranje plekken is dit wel een dringend advies.

Wil je naar Spanje, dan moet je als je met de boot of het vliegtuig komt een speciaal gezondheidsformulier invullen. Je krijgt dan een QR-code die je nodig hebt om aan boord te mogen. Daarnaast heb je één van deze drie dingen nodig:

  • Een vaccinatiebewijs (bijvoorbeeld het gele boekje) wat aantoont dat je volledig gevaccineerd bent.
  • De negatieve uitslag van een PCR-test, niet meer dan 48 uur oud.
  • Een bewijs dat je herstelt bent van het coronavirus, afgegeven minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na een positieve test. Dit document moet zijn afgegeven door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener.

Italië

Goed nieuws als je dit weekend richting Italië wil: vanaf donderdag 10 juni geldt voor het hele land code geel. Bij terugkomst in Nederland hoef je dus niet langer in quarantaine en is ook geen negatieve coronatest meer nodig.

Toch kun je niet onvoorbereid vertrekken. Zo is het belangrijk dat je maximaal 48 uur voor je vertrek naar Italië een PCR-test doet en moet iedereen een speciaal reisdocument invullen. Een vaccinatiebewijs is niet voldoende om Italië in te komen; hiervoor heb je een negatieve test nodig.  

Portugal

Portugal heeft al een aantal weken code geel: er is dus geen quarantaine- of testplicht als je na een vakantie hier weer terug naar Nederland komt. Verder hoef je relatief weinig te regelen voor je naar Portugal vertrekt. Je hebt behalve de ‘normale’ reispapieren alleen de negatieve uitslag van een PCR-test nodig om het land in te mogen reizen. Een vaccinatiebewijs of bewijs van een eerdere besmetting zijn niet voldoende; iedere reiziger ouder dan 2 jaar oud heeft een testbewijs nodig.

Griekenland

Net als in eerder genoemde vakantielanden, is ook Griekenland in coronatijd gedeeltelijk oranje en gedeeltelijk geel. Alleen de Noord-Egeïsche (waaronder Lesbos en Samos) en Ionische eilanden (bijvoorbeeld Corfu) zijn geel. Ga je naar een geel gebied, dan hoef je na je vakantie niet in quarantaine. Bij het gedeelte van Griekenland dat oranje is, geldt wel het dringende advies om na je vakantie tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

Wil je toch naar Griekenland, dan moet je het één en ander regelen. Minimaal 24 uur voor aankomst moet je op een speciaal elektronisch formulier je contact- en reisinformatie invullen. Het is een uitgebreid formulier waar je veel informatie moet invullen; doe dit dus ruim voor je reis. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het noodzakelijk is dit formulier zo snel mogelijk in te vullen om er zeker van te zijn dat de gegevens op tijd verwerkt kunnen worden. Vervolgens krijg je een QR-code die je nodig hebt om Griekenland binnen te komen.

Vervolgens heb je één van de volgende drie documenten nodig:

  • De negatieve uitslag van een PCR-test in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Russisch.
  • Een vaccinatiebewijs – het gele boekje of de registratiekaart van het RIVM (in het Nederlands) wordt geaccepteerd.
  • Een bewijs van herstel van corona, wederom in één van de eerder genoemde talen.

Er is in Griekenland geen quarantaineplicht als je met bovenstaande papieren het land binnengekomen bent.  Wel kan het zijn dat je op het vliegveld gecontroleerd wordt op symptomen, bijvoorbeeld met warmtecamera’s of infrarood-thermometers.

Bron | Nederland Wereldwijd, ANWB, NOS
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant