Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Op vakantie naar Texel? Zo zorgt dit eiland dat de toeristen verspreid blijven

vakantie-naar-texel-zo-zorgt-dit-eiland-dat-de-toeristen-verspreid-blijven.jpg

Aangezien een vakantie naar het buitenland dit jaar nog redelijk onzeker is, kiezen veel mensen ervoor om de zomer in eigen land te vieren. Een van de populairste vakantiebestemmingen op Nederlandse grond zijn de Waddeneilanden. Om deze vakantie drukte te voorkomen heeft Texel een handige oplossing bedacht die de toeristen verspreidt.

Zo wil het eiland ervoor zorgen dat de populairste plekjes niet overstromen met bezoekers.

Vakantie naar Texel

Gezien de coronamaatregelen van de afgelopen tijd heeft ook het toerisme in Nederland een harde klap gekregen. Maar met de versoepeling van de eerste maatregelen en de opening van de terrassen in zicht, maakt ook Texel zich klaar voor de zomer. Hoewel dit eiland net zo groot is als Amsterdam heeft het een stuk minder inwoners. Namelijk ongeveer 65.000 in een piek. In principe zou je de anderhalvemetersamenleving hier dus prima kunnen hanteren. Toch vreest het eiland dat de toeristen voornamelijk naar dezelfde plekken komen. Om drukte op de toeristische trekpleisters te voorkomen, lanceert Texel daarom een app om te zorgen dat de drukte van toeristen te verspreiden. 

De app: Texelmap

Met de speciale app Texelmap moet de 1,5 meter afstand makkelijker gewaarborgd worden. Deze gratis app komt uit de koker van VVV Texel, in samenwerking met de gemeente, en laat de capaciteit zien van verschillende populaire plekken voor toeristen. Zo kan de spreiding van mensen over het hele eiland beter worden gecontroleerd en komt niet iedereen tegelijk op dezelfde plek. Het gaat bijvoorbeeld om wandelgebieden, maar ook het openbaar vervoer en de winkelstraten moeten een plekje in de app krijgen. Ook de stranden zullen worden meegenomen, zodat de ruimte van het eiland optimaal kan worden ingezet en iedereen een rustig plekje op het strand kan vinden. 

Lees ook: Naar welke landen mag je straks wél op vakantie? ANWB komt met handige reiswijzer

Toeristen vermijden 

Voor de app worden ook allerlei ondernemers benaderd. Bijvoorbeeld van supermarkten. Zo zou mogelijk zelfs tijdens het boodschappen doen de app kunnen worden gebruikt om drukte of lange wachtrijen te voorkomen. De VVV-directeur vertelt aan Metronieuws zelfs dat er wordt nagedacht over een speciaal tijdsslot voor Texelaars, zodat de inwoners ook zonder toeristen kunnen winkelen of hun boodschappen doen. Daarnaast kun je met de app ook reserveren voor bijvoorbeeld musea en andere attracties op het eiland. 

Privacy  

Ook aan de AVG-regels is bij het maken van de Texelmap gedacht. Gebruikers van de app zijn alleen als een stipje op de kaart te zien en de informatie over de gebruiker blijft anoniem. Zo moet de privacy worden gewaarborgd en kan iedereen de app dus veilig gebruiken. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metronieuws, NHnieuws
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant