Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Krijg je je geld terug als je vakantie wordt gecanceld door het coronavirus?

krijg-je-geld-terug-als-je-vakantie-wordt-gecanceld-door-het-coronavirus.jpg

Steeds meer evenementen moeten helaas worden afgelast door het coronavirus, en misschien is ook jouw vakantie al wel gecanceld. Maar krijg je je geld dan eigenlijk wel terug?

We zochten dat voor verschillende scenario’s voor je uit.

Vast in het buitenland

Ben je door het coronavirus vast komen te zitten in het buitenland? Meestal ben je zelf verantwoordelijk om weer terug in Nederland te komen in zo’n situatie en moet je die kosten ook zelf betalen. Het coronavirus zorgt inmiddels voor heel wat gecancelde vluchten of een gesloten luchtruim boven sommige landen. Daardoor zijn vliegtickets nu enorm duur; soms zijn reizigers tienduizenden euro’s kwijt om weer in Nederland te komen. Via de nieuwe website bijzonderebijstandbuitenland.nl kunnen Nederlanders die gestrand zijn in het buitenland zich melden. Toch zegt het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat mensen zo veel mogelijk zélf een ticket moeten kopen, en dat ze op die manier waarschijnlijk het snelst thuis zullen zijn. Als er een repatriëringsvlucht ingezet is naar een land, wordt er ook een eigen bijdrage gevraagd. Binnen Europa is dat 300 euro, voor de rest van de wereld gaat dat om 900 euro.

Geboekte vakantie gecanceld

Als je een vakantie geboekt hebt die gecanceld wordt vanwege het virus, verschilt het per organisatie en verzekering of je dit geld terug kan krijgen of niet. In principe heb je bij een negatief reisadvies of wanneer alleen noodzakelijke reizen aangeraden worden het recht om je geld terug te krijgen. Maar omdat dit een situatie van overmacht is en veel bedrijven failliet zouden raken wanneer ze iedereen hun geld terug geven, krijg je vaak een voucher om later een soortgelijke reis te boeken. Als je via een organisatie geboekt hebt, kun je meestal het beste zelf contact opnemen om te kijken wat je mogelijkheden en rechten zijn voor het annuleren van je reis.

Lees ook: Anke zat in lockdown op Gran Canaria: ‘Ik weet nu hoe een gevangene zich voelt’

Zelf annuleren

Wanneer je zelf je vliegtickets geboekt hebt, is het lastiger om te zeggen of je recht hebt op terugbetaling. Zonder annuleringsdekking is het vaak niet mogelijk om te annuleren of wijzigen, dus ben je je geld kwijt. Het verschilt per vliegtuigmaatschappij, dus dit kun je het beste direct checken bij de maatschappij waarmee je zou vliegen. Voor een boeking bij een hotel of appartement ben je afhankelijk van de individuele voorwaarden die gelden voor die plek. Bij sommige boekingsplatforms kun je kosteloos annuleren tot de dag van aankomst, maar in veel gevallen is dat ook onmogelijk. Soms kun je wel de data van je reservering wijzigen, waardoor je dus op een later moment alsnog in het hotel kunt overnachten. Als je niet kunt annuleren, kun je ook nog controleren of je geld terug kan krijgen via je reis- of annuleringsverzekering.

Concert of theatervoorstelling

Alle evenementen en bijeenkomsten zijn tot en met 1 juni verboden. Dat betekent dus dat ook alle concerten, theatervoorstellingen en festivals tot die tijd gecanceld zijn. Krijg je je geld terug als je al een kaartje hebt gekocht voor een evenement? Op dit gebied is er gelukkig wel goed nieuws, want je krijg hier altijd het geld van je kaartje weer terug. Organisatoren zijn wettelijk verplicht je terug te betalen. In sommige gevallen worden concerten of voorstellingen verplaatst, en dan kun je je ticket gebruiken voor de nieuwe datum. Mocht je die dag niet kunnen of niet meer willen gaan, dan krijg je alsnog je geld terug.

M14

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt ‘m ook hier online bestellen. Je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd!

Bron | Consumentenbond
Beeld | iStock

Ook interessant