Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Deze oer-Hollandse, fotogenieke regio is zeker een bezoekje waard

typisch-nederlandse-regio.jpg

Het is een bijzondere zomer, dat staat vast. Maar dat geeft ook de kans om al het moois dat Nederland te bieden heeft te ontdekken. Zoals Laag Holland, een typisch Nederlandse regio net boven Amsterdam waar onze rijke geschiedenis tot leven komt.

Iedere week geven Marlou en Godfried van REiSREPORT een leuke zomertip, voor iedereen die dit jaar liever in eigen land blijft.

Laag Holland

Laag Holland is een van onze favoriete regio’s. Het is zo’n typisch Nederlandse regio waar koeien, tulpen, dijken en sloten het beeld domineren. En ondanks de korte afstand van onze drukke hoofdstad, is het hier heerlijk vertoeven in rust en ruimte. Laag Holland is officieel een Nationaal Landschap, waar je naast de bekende Zaanse Schans ook in de rest van het gebied wordt herinnerd aan de nijverheid van de Hollanders. Je fietst en wandelt er heerlijk tussen de natuurgebieden, molens en mooie dorpen.

De Zaanse Schans

Een bezoek aan Laag Holland vraagt ook om een bezoek aan de Zaanse Schans. Normaal gesproken weten jaarlijks duizenden toeristen deze plek goed te vinden, maar deze periode is het ideale moment om er zelf eens heen te gaan. Je wandelt er langs erven, paden, houten huizen, pakhuizen, molens, sloten en landerijen die de geschiedenis tot leven laten komen. Onderdeel van het Zaans Museum is de Verkade Experience.

Zaanse Schans

Lees ook:
Wist je dat je op déze plek in Nederland langs 8 kastelen kunt fietsen?

De Rijp

Er zijn nog meer fraaie, historische steden in de regio te vinden. Een daarvan is het in de dertiende eeuw gestichte De Rijp, ons favoriete plaatsje in de regio. In De Rijp zie je nog veel fraaie houten gevels, want tot in de zeventiende eeuw werden huizen in dit gebied vooral van hout gebouwd. Niet alleen omdat een huis van steen een stuk duurder was, maar ook omdat gebouwen van steen te zwaar waren voor de zachte veenbodem. De Rijp is een bijzonder dorp waar je het oude raadhuis uit 1630 niet mag missen. 

Tip: huur een bootje bij Het Ouweland en vaar door Eilandspolder. Je krijgt een kaart mee en kunt voor een aantal uur het water op. Heerlijk! 

Edam en Broek in Waterland

Twee andere mooie plaatsjes in Laag Holland zijn Edam en Broek in Waterland. Er zijn hier ook tal van mooie knooppuntenroutes te fietsen. De monumentale panden die je in Broek in Waterland en eromheen tegenkomt herinneren aan de tijd dat rijke kooplieden hier in de zeventiende en achttiende eeuw kwamen wonen. Een schitterend dorpje. Ook Edam, gelegen naast Volendam, is zo’n typisch knus oud handelsstadje. Uiteraard bekend van de Edammer kaas, dus ga zeker langs bij een lekker kaaswinkeltje voor een treffend souvenir.

Boekentip: Nederland – vakantie in eigen land

Meer leuke zomertips (inclusief mooie wandel- en fietstips) lees je in het recent verschenen reisboek Nederland – vakantie in eigen land. Een reisgids vol achtergrondverhalen, wandel- en fietstips en mooie dorpen in 20 schitterende regio’s, gemaakt door het reisduo Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT). Dit boek bestel je, inclusief gratis verzending, in de webshop van REiSREPORT

Tekst | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)
Fotografie | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)

Ook interessant