Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Naar het buitenland? Vanaf dinsdag geldt een quarantaineplicht voor reizigers uit deze vijf landen

quarantaineplicht-na-reis.jpg

Ga je binnenkort naar het buitenland of kom je terug van een reis? Let dan even goed op. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte afgelopen vrijdag namelijk bekend dat vanaf dinsdag 15 juni een quarantaineplicht geldt na een reis uit het Verenigd Koninkrijk, Myanmar, Pakistan, Bangladesh en Nepal. En dat heeft alles met de zorgwekkende mutaties van het coronavirus te maken. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Van quarantaineplicht tot boetes: dít kun je vanaf dinsdag 15 juni verwachten. 

Quarantaineplicht na een reis 

In de nacht van maandag 14 juni op dinsdag 15 juni wordt een quarantaineplicht voor reizigers ingevoerd uit hoogrisicogebieden, namelijk: het Verenigd Koninkrijk, Myanmar, Pakistan, Bangladesh en Nepal. Dat komt door de zorgwekkende varianten van het coronavirus in deze landen. En dan voornamelijk door de opmars van de deltavariant, die voorheen nog de Indiase variant werd genoemd. 

Mensen die vanuit deze landen naar Nederland komen, moeten een volledig en juist ingevulde quarantaineverklaring laten zien. Daarnaast moeten reizigers zich voor hun vertrek laten testen en een negatieve coronatestuitslag laten zien. In Nederland blijf je vervolgens verplicht tien dagen in quarantaine. Indien je op de vijfde dag na aankomst opnieuw negatief test op het coronavirus, dan mag je weer uit quarantaine.

Boetes 

Houd je je in Nederland niet aan de quarantaineplicht na een reis uit een van deze landen? Dan kun je een geldboete van €339 euro krijgen. Heb je geen quarantaineverklaring? Dan hangt je een boete van €95 euro boven het hoofd. Op de website van de Rijksoverheid kun je een quarantaineverklaring in verschillende talen downloaden. Dit formulier dien je zelf uit te printen, in te vullen en te ondertekenen.

Lees ook: Naar déze vakantielanden in coronatijd? Dít moet je dan regelen

Alleen noodzakelijke reizen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept op om alleen naar het Verenigd Koninkrijk te reizen als dit echt noodzakelijk is, en zet daarmee het land ook op kleurcode oranje. Ga je toch naar het Verenigd Koninkrijk? Dan moet je ook een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 72 uur oud is. 

Besmettelijker variant 

Volgens recente onderzoeken is de deltavariant veel besmettelijker dan het ‘normale’ coronavirus. Daarnaast lijken de coronavaccins iets minder goed te werken bij een besmetting met deze deltavariant, al bieden ze volgens het onderzoek wel nog steeds voldoende bescherming.  

Bron | NU.nl, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Margriet 26 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week álles over het strand. Van de leukste stranden in Nederland tot aan juttersgeheimen. Verder ook: wat te doen als je kind gaat scheiden, slanke zomerrecepten, wanneer je gek van geluid wordt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant