Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Op vakantie na 15 mei? Hier moet je rekening mee houden

op-vakantie-na-15-mei-hier-moet-je-rekening-mee-houden.jpg

Sta jij te trappelen om op vakantie naar het buitenland te gaan? Vanaf 15 mei mag het weer. Niet helemaal zorgeloos en wel op eigen risico. Naar welke landen mogen we straks? Waar moet je rekening mee houden? En hoe zit het nou met die reispas?

We zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje.

Op vakantie na 15 mei

Op dit moment worden alle niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland afgeraden. Vanaf 15 mei komt daar verandering in: dan geeft het kabinet weer voorzichtig groen licht voor landen met een laag besmettingsniveau. Het is en blijft op eigen risico, maar reizen naar landen met code groen of code geel wordt vanaf dan niet meer afgeraden.

Belangrijke kleurcodes

Van code groen tot en met code rood: het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de kleurcodes op basis van onder meer de besmettingsgraad, het percentage positieve testen en de aanwezigheid van mutanten en varianten in een land. Welke landen het ministerie van Buitenlandse Zaken vanaf 15 mei code groen en geel geeft, is dan te zien via wijsopreis.nl.

“Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei”, laat Rijksoverheid alvast los. De hoop is dat er tegen de zomer steeds meer landen veilig worden, ook door steeds meer gevaccineerde mensen.

Regels voor, tijdens en na het reizen

Voor, tijdens én na het reizen is het belangrijk om dat reisadvies in de gaten te houden. De situatie in een land of specifieke regio kan namelijk heel snel veranderen. Het is daarbij belangrijk dat je op de hoogte bent van de coronamaatregelen in het land. Zo geldt in sommige landen een verplichte coronatest of quarantaine, zelfs als je al gevaccineerd bent. Mogelijk juist voor reizigers vanuit Nederland, dat nog als hoogrisicoland wordt beschouwd. Hiermee voorkom je veel teleurstelling, kosten en gedoe.

En net als in Nederland geldt in veel andere landen op bepaalde plekken nog een mondkapjesplicht. Probeer ook zo veel mogelijk, net als hier, anderhalve meter afstand te houden en je handen zo goed mogelijk te wassen, drukt het kabinet Nederlanders op het hart.

Lees ook:
On y va: vanaf déze datum is een vakantie naar Frankrijk weer mogelijk

Toch reizen bij code oranje en rood

Besluit jij om toch te reizen naar een land waarvoor code oranje of zelfs rood geldt? Reizigers die terugkeren uit hoogrisicolanden, moeten in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Ook geldt het dringende advies om tien dagen in quarantaine te gaan, die vijf dagen kan duren na een negatieve testuitslag. Kom je terug uit een zeer hoog risicogebied, dan kun je straks verplicht worden om tien dagen in quarantaine te gaan. Die wet gaat binnenkort in, zo meldt Rijksoverheid.

Reispas

Aantonen dat jij ‘veilig’ bent, kan straks een stuk eenvoudiger met het digital green certificate: een digitale reispas die vrij reizen in de EU ten tijde van de coronapandemie makkelijker moet maken. De Europese Unie is nog volop in conclaaf over de ingewikkelde regels rondom die pas. Dit wordt een QR-code, die met een simpele scan in jouw vakantieland aangeeft of je gevaccineerd, negatief getest en/of immuun bent door een recente coronabesmetting.

Helaas is die pas er hoogstwaarschijnlijk niet op tijd voor de zomervakantie, meldde demissionair premier Mark Rutte onlangs. Het streven van de EU is om de reispas uiterlijk in augustus in de praktijk te brengen.

Lees ook:
Op vakantie dit jaar? Dat gaat je waarschijnlijk zóveel meer geld kosten

‘Reizen blijft een risico’

Kortom: reizen naar het buitenland kan deze zomer weer, maar van zorgeloos vakantie vieren is nog niet helemaal sprake: “De situatie rond het coronavirus met mogelijke mutanten blijft onzeker en het is daardoor niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien”, waarschuwt het kabinet. “Reizen blijft een risico omdat de situatie in ieder land snel kan veranderen, bijvoorbeeld omdat het coronavirus ergens oplaait.”

Bron | Rijksoverheid, wijsopreis.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant