Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Wist je dat je op déze plek in Nederland langs 8 kastelen kunt fietsen?

kastelen.jpg

Het is nog spannend of we deze zomer naar het buitenland kunnen. Maar dat geeft ook de kans om al het moois dat Nederland te bieden heeft te ontdekken. Zoals de mooie achtkastelenroute in de Achterhoek. Een fietsroute die je vlak langs acht bijzondere kastelen brengt.

Deze tip komt van Marlou en Godfried van REiSREPORT, voor iedereen die dit jaar liever in eigen land blijft.

Ontdek de Achterhoek

Een regio in Nederland die we soms wel eens (geheel ten onrechte) over het hoofd zien, is de Achterhoek. Ons bezoek aan de Achterhoek, om nog wat specifieker te zijn – regio De Graafschap – was een grote verrassing. De Graafschap ligt ten oosten van het prachtige hanzestadje Zutphen. De rust die je hier vindt, weg van alle grote drukke steden, is echt een verademing. Ook de mensen daar geven je een warm gevoel; hier ben je welkom. Een regio waar je wellicht nog maar weinig van weet en daarom éxtra leuk om eens te gaan ontdekken. 

Fietsroute langs prachtige kastelen

Verspreid in het landschap van De Graafschap liggen een aantal prachtige kastelen. De beste manier om deze kastelen te bezoeken is via de zogenoemde achtkastelenroute. Een populaire fietstocht van ongeveer 35 kilometer. Deze bijzondere fietsroute brengt je – de naam zegt het al – langs acht kastelen. Snel opgesomd: kasteel Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftskamp, Kasteel Vorden en Kasteel Suideras.

Lees ook:
Zó veel calorieën verbrand je op een elektrische fiets

De kasteeltuin van Hackfort

De meeste kastelen worden momenteel particulier bewoond, waardoor je deze alleen van de buitenkant kunt bekijken; vanaf het landgoed of de kasteeltuin. Maar dat is geen probleem, want ook dat is al erg mooi. Bij Kasteel Hackfort vind je bovendien nog een wandelbos. Hier is het heerlijk wandelen, langs onder andere een watermolen. En voor wie graag op zo’n mooie plek wil lunchen, is in het koetshuis van kasteel Hackfort restaurant Keuken Van Hackfort gevestigd. Een heerlijk plekje om te zitten met een menukaart vol lekkers.

Extra tip in de buurt: kasteel Ruurlo

Voor de echte liefhebber is een bezoek aan kasteel Ruurlo ook een aanrader. Kasteel Ruurlo ligt op een half uur fietsen van kasteel Hackfort. Museum MORE, het museum voor realisme‎, is gehuisvest in het kasteel. Zin om na je bezoek aan museum MORE nog wat te drinken? In de tuin vind je Oranjerie Ruurlo.

Handig om te weten

Je kunt de auto parkeren bij TOP Vorden, deze ligt aan de achtkastelenroute. Je begint dan bij Kasteel Vorden, vervolgens volg je de paaltjes met gele bordjes, met daarop ‘achtkastelenroute’. De bewegwijzering is dus erg gemakkelijk te volgen. Mocht je liever de uitgebreide fietsroute en/of GPS coördinaten downloaden, dan kun je die op één van de vele fietswebsites terugvinden.

Boekentip: Nederland – vakantie in eigen land

Meer leuke zomertips (inclusief mooie wandel- en fietstips) lees je in het recent verschenen reisboek Nederland – vakantie in eigen land. Een reisgids vol achtergrondverhalen, wandel- en fietstips en mooie dorpen in 20 schitterende regio’s, gemaakt door het reisduo Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT). Dit boek bestel je, inclusief gratis verzending, in de webshop van REiSREPORT. 

Tekst | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)
Fotografie | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)

Ook interessant