Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Na je vakantie verplicht in quarantaine? Dit is het advies

na-je-vakantie-in-thuisquarantaine.jpg

Heb je deze zomer toch nog een vakantie naar het buitenland op de planning staan? Dan lijkt het er, door de versoepeling van de maatregelen en het opengaan van de grenzen, toch steeds meer op dat dit door kan gaan. Maar hoe zit het dan met de kans op besmetting? Moet je na je vakantie in thuisquarantaine of is dit niet nodig?

Dit is het voorlopige advies.

Op vakantie naar het buitenland 

Voor veel landen, die voor een groot deel leven van toerisme, is het een lastig dilemma. Laat je de grenzen weer opengaan voor vakantie, met het risico op een tweede golf aan coronabesmettingen, of blijf je voor de zekerheid toch dicht? Eerder deden RIVM-experts al uitspraak over op vakantie gaan in het buitenland. Volgens hen kun je zonder extra risico’s weer naar landen toe waar het besmettingsgevaar even groot is als in Nederland, bijvoorbeeld in Frankrijk of Duitsland. Wel is het advies om je hier zowel aan de regels van het vakantieland te houden als de basisregels rondom corona in Nederland. Oftewel: drukte vermijden, afstand houden, extra goed handen wassen en ontsmetten. 

Na je vakantie in thuisquarantaine 

De grote vraag blijft dan wel: moet je nadat je op vakantie bent geweest in thuisquarantaine om besmettingsgevaar te voorkomen? Dat hangt eigenlijk een beetje af van waar je naartoe gaat. Als je naar een land in Europa gaat, waar de besmettingsrisico’s dus gelijk zijn aan die van Nederland, dan is thuisquarantaine na je vakantie niet verplicht. Mits je natuurlijk geen klachten hebt na je vakantie. Dit zijn dus landen als Frankrijk en Duitsland waar de epidemie redelijk gelijk aan die van ons verliep en waar ongeveer dezelfde coronamaatregelen gelden. Ga je naar een risicogebied? Dan zul je daarna wel twee weken verplicht thuis moeten blijven en contact met mensen buiten je huishouden vermijden. 

Lees ook: Naar welke landen mag je straks wél op vakantie? ANWB komt met handige reiswijzer

Risicogebieden

Om in kaart te brengen wat de risicogebieden precies zijn houdt de Europese luchtvaartorganisatie EASA een lijst bij van de vliegvelden in gebieden met een hoger besmettingsrisico. Je moet overigens, na je verblijf in een risicogebied, niet alleen in quarantaine, maar ook een gezondheidsverklaring invullen voor je weer naar Nederland kunt vertrekken. Indien hieruit blijkt dat je klachten hebt, dan is de luchtvaartmaatschappij verplicht om je te weigeren in hun toestel. Daarnaast raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken nog steeds aan om zelf de afweging te maken of je reisplannen echt noodzakelijk zijn en wordt het vakantiereizen door hen voorlopig nog steeds afgeraden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

M23

Margriet 23 ligt in de winkel! Met als extra een spannende zomerthriller om te lezen in de zon. Maar ook: zomer-beautytips van BN’ers, schoenentrends voor het komende seizoen, de lekkerste aardbeienrecepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant