Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Op vakantie een muntje in een fontein gegooid? Dit is ermee gebeurd

op-vakantie-een-muntje-in-een-fontein-gegooid-dit-is-ermee-gebeurd.jpg

Als je ooit in Rome geweest bent, heb je vast ook de Trevifontein bezocht. Misschien heb je er ook traditiegetrouw een muntje ingegooid, net als duizenden andere toeristen elke dag doen. Er liggen heel wat muntjes in de fontein, maar waar gaat dat geld eigenlijk heen?

Elke week worden er zo’n vijftienduizend muntjes in de fontein in Rome gegooid. 

Muntje in de fontein

De Trevifontein in Rome is wereldberoemd, vooral om de mythe eromheen. Als je met je rug naar de fontein staat en met gesloten ogen een muntje in het water gooit, zal je ooit terugkeren naar Rome. Twee muntjes betekent dat je een geliefde zal ontmoeten in de stad en met drie muntjes zou je zelfs verzekerd zijn van een huwelijk óf een scheiding. Het is dus niet zo gek dat er elke dag heel wat muntjes in het water terecht komen. 

Lees ook: Stedentrip naar Rome? Let dan op deze nieuwe regels voor toeristen

Één miljoen muntstukken 

Per jaar gaat het om meer dan een miljoen muntstukken. Al die munten kunnen natuurlijk niet voor altijd in de fontein blijven liggen, onder andere omdat ze het water erg kunnen vervuilen en omdat het geld gestolen kan worden. Daarom komt liefdadigheidsinstelling Caritas de fontein elke dag leegvissen. Dat geld wordt dan gebruikt om speciale projecten op te zetten voor de armste inwoners van Rome, en om de stad te verbeteren. 

Andere fonteinen 

Ook andere fonteinen laten de muntjes niet zo maar op de bodem liggen. Ook de Bellagio fonteinen in Las Vegas en de fonteinen in Disney World worden elk jaar schoongemaakt. Die inkomsten gaan ook naar non-profit organisaties en andere goede doelen. Ook als de mythes niet kloppen en je wensen niet uitkomen, komen de muntjes die jij in een fontein hebt gegooid dus gelukkig wel goed terecht. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Grazia, NOS
Beeld | iStock

Ook interessant