Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Hier moet je op letten als je medicijnen meeneemt op vakantie

medicijnen-vakantie.jpg

Staat je koffer klaar voor de langverwachte vakantie? Check nog even goed wat voor medicijnen je meeneemt. Sommigen kunnen namelijk voor problemen bij de douane zorgen.

Bepaalde, op recept verkrijgbare medicijnen zijn namelijk niet in alle landen toegestaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Opiumwet

In sommige medicijnen zitten namelijk stoffen die onder de Opiumwet vallen. Dit is een lijst met soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben en waar in het buitenland strenge straffen op kunnen staan. Door middel van een officiële doktersverklaring of medicijnpaspoort, kun je deze medicatie ook op reis gewoon meenemen.

Van ritalin tot morfine

De meest voorkomende Opiumwet-middelen zijn medicijnen voor ADHD, zoals ritalin, maar ook sterke pijnstillers zoals morfine en slaappillen zoals oxazepam. Twijfel je of jouw medicijnen hieronder vallen? Vraag dan bij de huisarts of apotheek of je een medische verklaring nodig hebt.

Ontheffing aanvragen

Wanneer je medicijnen onder de Opiumwet vallen, dan kun je een ontheffing aanvragen bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor landen die binnen het Schengengebied vallen, kun je zelf een formulier downloaden. Je huisarts zal hier een verklaring en stempel aan moeten toevoegen. Met één Schengenverklaring mag je één medicijn meenemen en maximaal vier landen bezoeken. Houd rekening met een verwerkingstijd van vijf werkdagen als je de verklaring digitaal verstuurt. Via de post moet je rekenen op een verwerking van twee weken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt je reis langer, dan moet je dus meerdere verklaringen aanvragen.

Buiten Europa

Ga je naar een land dat niet tot een van de 26 Schengenlanden behoort? Dan heb je een medische verklaring nodig van je arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het ministerie van Buitenlandse zaken. Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Op de website van het CAK kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.

Andere medicijnen

Gebruik je medicijnen op recept die niet onder de Opiumwet vallen, dan mag je die gewoon meenemen naar het buitenland. Het kan handig zijn om sowieso een medicijnpaspoort aan te vragen bij de huisarts, om eventuele verwarring in het buitenland te voorkomen. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. En mocht je medicatie kwijtraken, dan kan een buitenlandse arts je de juiste vervanging voorschrijven.

Vergeet ook een set mooie hamamdoeken voor op het strand niet! Je hebt er twee voor nog geen 20 euro in de Margriet Shop.

Bron| Gezondheidsnet, CAK
Beeld| iStock

Ook interessant