Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Waarom het altijd zo koud is in het vliegtuig

heb-je-het-vaak-koud-in-het-vliegtuig-dit-is-de-reden.jpg

Iedereen die weleens met het vliegtuig gereisd heeft, zal het beamen: als je net zit weet je niet hoe snel je je jas uit moet doen – zó warm. Maar als het vliegtuig eenmaal in de lucht is, is het weer koud en ben je blij als je een extra trui of sjaal bij je hebt.

Waarom is het toch altijd zo koud in het vliegtuig?

Koud in het vliegtuig

Er zijn verschillende redenen waarom vliegmaatschappijen ervoor kunnen kiezen de temperatuur tijdens de vlucht laag te houden:

1. Flauwvallen

Uit een onderzoek naar de reden waarom passagiers soms flauwvallen tijdens de vlucht is gebleken dat je tijdens een vlucht meer last hebt van ‘hypoxie’ vanwege de druk in de cabine. Hypoxie is een tekort aan  de hoeveelheid zuurstof die de weefsels bereikt. Dit kan leiden tot flauwvallen. Hoge temperaturen in de cabine kunnen het risico op hypoxie vergroten.

2. Lichaamswarmte

Je bent met veel mensen in één kleine ruimte en de lichaamswarmte van passagiers is behoorlijk groot. Goed ventileren is dus nodig om het een beetje fris te houden in het vliegtuig. Inkomende lucht moet daardoor op of onder de vereiste cabinetemperatuur zijn.

3. Apparatuur

Volgens een stewardess van een binnenlandse Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, worden vliegtuigen koel gehouden omdat dat beter is voor de cockpitinstrumenten en noodapparatuur.

Kortom: een extra trui meenemen is dus altijd aan te raden.

Via de Margriet Shop kun je verschillende vliegreizen boeken. Zoals acht dagen Portugal, vanaf 449 euro per persoon.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Cosmopolitan UK
Beeld | Getty Images

Ook interessant