Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Waarom Griekenland de grens voor Nederlanders voorlopig dicht houdt

waarom-griekenland-de-grens-voor-nederlanders-voorlopig-dicht-houdt.jpg

De zomervakantie lijkt misschien toch niet helemaal in het water te vallen, want in steeds meer landen gaan de grenzen open. Ook Griekenland is er vanaf 15 juni weer klaar voor. Maar wacht nog maar even met boeken, want voor Nederlanders blijft de grens naar Griekenland voorlopig nog dicht. 

Had je een vakantie naar Griekenland op de planning staan? Dan zul je dus helaas nog even rustig moeten afwachten.

Grens Griekenland 

In vergelijking met andere Europese landen is Griekenland een stuk minder hard getroffen. Het land kreeg tot nu toe te maken met ongeveer 2900 besmettingen en 175 doden door het coronavirus. Dat heeft waarschijnlijk te maken met dat het land al vroeg in lockdown ging. Maar toerisme is ook in Griekenland heel belangrijk voor de economie, en daarom gaf het land eerder al aan dat ze deze zomer graag weer vakantiegangers verwelkomen. Helaas kunnen wij onze koffers nog niet pakken, want om een nieuwe corona-uitbraak te voorkomen, gaat het land eerst met een soort steekproef open voor 29 landen. En daar zit Nederland helaas niet bij. Dat komt omdat wij in hun ogen nog niet veilig genoeg zijn. 

Lees ook: Naar welke landen mag je straks wél op vakantie? ANWB komt met handige reiswijzer

Lijst herzien 

Vanaf 15 juni opent Griekenland haar grenzen voor toeristen uit onder andere Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Denemarken, Finland, China en Zuid-Korea. Vervolgens gaat het land in de gaten houden of er door de toename aan toerisme opnieuw een coronagolf komt. Als dit goed verloopt, dan kunnen mogelijk meer landen worden toegestaan. De lijst met landen wordt vóór 1 juli nog een keer herzien, dus hopelijk zijn we tegen die tijd ook in de ogen van Griekenland veilig genoeg en kan ook de grens voor Nederlanders worden geopend. Vanaf 1 juli gaan geleidelijk ook meer Griekse luchthavens buiten Athene en Thessaloniki weer open, zodat meerdere Griekse bestemmingen weer toegankelijk worden voor toerisme. 

Bezwaar van de Europese Commissie

Voorlopig is het dus nog even afwachten wanneer Griekenland die dichte grens voor Nederlanders van het slot haalt. Je kunt alvast kijken naar een andere vakantiebestemming. Maar mocht je echt per se naar Griekenland willen, dan heeft de Europese Commissie nog wel een oplossing. De Grieken gaan namelijk de toeristen selecteren op hun nationaliteit en dat is volgens een EC-woordvoerder discriminatie.

Als je als Nederlander met een Duits vliegtuig Griekenland binnenkomt, dan mag je niet anders behandeld worden dan een Duitse passagier. Als dit toch gebeurt, dan kun je je gelijk bij de rechter halen. Een vakantie is dus niet uitgesloten, maar een beetje omslachtig is het wel. Even rustig wachten tot 1 juli voor een last minute vakantie is dan misschien toch een fijnere optie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NOS
Beeld | iStock

M23

Margriet 23 ligt in de winkel! Met als extra een spannende zomerthriller om te lezen in de zon. Maar ook: zomer-beautytips van BN’ers, schoenentrends voor het komende seizoen, de lekkerste aardbeienrecepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant