Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Ga je mee? 5 avontuurlijke wandelroutes op Nederlandse bodem

young-woman-in-wellies-walk-her-dog.jpg

Wandelen is niet voor niets zo populair: je wordt fit én je komt tegelijkertijd tot rust. Na twintig minuten lopen voel je de dagelijkse beslommeringen al van je af glijden. Sommige kunstenaars zweren zelfs bij een fikse wandeling om het creatieve proces op stoom te brengen. 

Genoeg redenen om de wandelschoenen onder te binden of gewoon een lekker ommetje te maken. Hier vind je een verzameling van websites met de beste wandelroutes (lang, kort, door de bossen, over de velden of dwars door de heide), in dit artikel zetten we een paar van onze favorieten met een avontuurlijke twist op een rij:

 1. NS-wandeling de IJsselvallei
  Trek stevige schoenen aan voor deze tweedaagse wandeltocht. Je loopt vanaf Zutphen langs de mooiste stukken van de IJssel en passeert onderweg verschillende kastelen en overblijfselen van de IJssellinie. In Deventer kun je in een schitterend pand uit 1645 overnachten en de volgende dag loop je eerst pal langs de rivier om daarna de landgoederen van Deventer en Olst in te duiken.
 2. Via Natuurmonumenten: het Dassen Hendrik pad
  Dit avontuurlijke wandelpad in het uiterste oosten van Nederland dankt zijn naam aan Hendrik Tijdhof, die het rond 1900 gebruikte om naar Oldenzaal te lopen. In de buurt van het pad lag een dassenburcht, vandaar de bijnaam Dassen Hendrik. De route is 4,1 kilometer en leidt je onder meer langs landgoed Egheria en het hoogste punt van Overijssel!
 3. Struinen in de Schoorlse Duinen
  De duinen van Schoorl zijn in alle seizoenen een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. In de Schoorlse Duinen ligt een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Maar wist je dat je op een hoop plekken ook kunt struinen en van de paden af mag? Daarnaast is er ook een blotevoetenpad. Zoek het avontuur op!
 4. De klassieker: het Pieterpad
  Misschien niet zo heel avontuurlijk, maar wel het bekendste en langste – en daarmee toch best een avontuur om het te lopen – wandelpad van ons land: van Pieterburen tot de St. Pietersberg. Loop je alle 26 etappes en de volledige 498 kilometer? Ga dan goed voorbereid op pad. Denk aan wandelstokken, een fijne rugzak en sokken en schoenen waar je geen blaren van krijgt… Hier vind je alles wat je nodig hebt.
 5. Denkend aan Holland zie ik…
  …het Maarten van Rossumpad! Vernoemd naar de 16e-eeuwse legeraanvoerder van de Hertog van Gelre, tevens de naam van het gebied waar het pad doorheen loopt. Een schitterend stukje Nederland, door Hendrik Marsman zo treffend beschreven in zijn gedicht ‘Herinnering aan Holland’:

…en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een groots verband….

Kortom, wandelen geeft inspiratie! Op Startpagina vind je nog meer wandelroutes en alles om goed voorbereid op pad te gaan: van schoenen tot tenten en van sokken tot stokken.

De paden op, de lanen in!

Beeld| iStock

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant