Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Dol op fietsen? Dan moet je déze prachtige route echt een keer gefietst hebben

fietstocht.jpg

Het wordt een bijzondere zomer, dat staat vast. Maar dat geeft ook de kans om al het moois dat Nederland te bieden heeft te ontdekken. Zoals een fietstocht langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs schitterende forten.

Iedere week geven Marlou en Godfried van REiSREPORT een leuke zomertip, voor iedereen die dit jaar liever in eigen land blijft.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie, gebouwd tussen 1815 en 1940, is een heel belangrijk militair verdedigingswerk uit onze geschiedenis. Het beschermde een groot deel van Nederland tegen de vijand, door bij dreiging brede stroken land onder water te zetten. Deze linie is maar liefst 85 kilometer lang en binnen deze kilometers liggen 45 forten, zes vestingen en twee kastelen.

Bijzondere fietsroute

Deze forten hebben vandaag de dag allemaal verschillende functies. Zo fungeert de één als museum, de ander als restaurant of hotel en weer een ander als feest- en trouwlocatie. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is het indrukwekkende aangezicht. Tijdens de ultieme fietsroute, de zogenoemde Waterliniefietsroute van Nederland Fietsland, rijd je een route van maar liefst 245 kilometer. Gedurende deze tocht ontdek je een groot deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Of toch liever wandelen?

Voor de ervaren wandelaar is er een zogenoemd Lange Afstands Wandelpad van 350 kilometer. Een mooie uitdaging om deze wandeling in een aantal delen te lopen met daarbij overnachtingen in de buurt.

Maar natuurlijk is het ook mogelijk om kortere wandelingen te maken rondom een fort en de nabije omgeving. Of een fietstocht van zo’n veertig tot vijftig kilometer waarbij je langs een aantal forten rijdt. Je vindt het Lange Afstands Wandelpad en heel wat andere mooie routes terug op de website van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Twee forten die echte aanraders zijn:

Fort bij Rijnauwen

Met ruim 31 hectare is het Fort bij Rijnauwen het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is onderdeel van landgoed Rhijnauwen met daarop een fraai kasteel. Samen met het aangrenzende landgoed Amelisweerd is de bosrijke omgeving een populaire plek om te wandelen.

Slot Loevestein

Het indrukwekkende Slot Loevestein uit de veertiende eeuw is al vele eeuwen ouder dan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is het slot waar Hugo de Groot in de zeventiende eeuw gevangen zat maar wist te ontsnappen in een boekenkist. Aan de overkant van de Waal ligt Fort Vuren. Een populair beginpunt voor wandel- en fietstochten.

Boekentip: Nederland – vakantie in eigen land

Meer leuke zomertips (inclusief mooie wandel- en fietstips) lees je in het recent verschenen reisboek Nederland – vakantie in eigen land. Een reisgids vol achtergrondverhalen, wandel- en fietstips en mooie dorpen in 20 schitterende regio’s, gemaakt door het reisduo Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT). Dit boek bestel je, inclusief gratis verzending, in de webshop van REiSREPORT

Tekst | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)
Fotografie | Marlou Jacobs en Godfried van Loo (REiSREPORT)

Ook interessant