Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Op naar Spanje deze zomer? EU presenteert plan voor corona-reispas

corona-reispas-eu-reizen-europa.jpg

Wil je deze zomer weer zorgeloos over de grens op vakantie gaan? Dat kan wellicht mede dankzij de reispas, die de EU mogelijk gaat invoeren. De Europese Commissie presenteert hier vandaag de plannen voor.

En ondanks dat het erop lijkt dat de reispas groen licht krijgt, zitten er volgens critici ook wat haken en ogen aan.

Reispas in de EU

Reizen kan deze zomer misschien weer én gemakkelijker, mogelijk mede dankzij een reispas. De Europese Commissie noemt de reispas het ‘groene certificaat’. Als je tegen corona bent gevaccineerd, negatief bent getest of het afgelopen halfjaar corona hebt gehad en dus antistoffen hebt, krijg je een groen vinkje op die onverplichte reispas. En dat zou je toegang moeten geven tot (bijna) alle EU-landen. Reisbureaus staan in elk geval al te springen.

Hoe werkt die reispas dan in de praktijk?

Het idee is dat het aantonen hiervan allemaal digitaal gaat gebeuren. Dus bijvoorbeeld middels een app en een streepjescode, die met één scan op een Europees vliegveld of andere locatie kan aangeven wat jouw ‘coronastatus’ is. Er zijn hierbij wel zorgen over de privacybescherming. Voordat de reispas gebruikt wordt, moet zeker zijn dat het waterdicht is. Jouw gezondheidsgegevens worden in elk geval níet opgeslagen in een Europese database, benadrukt de Commissie.

Lees ook:
Dít kun je doen als je coronavoucher bijna verloopt en je nog geen geld hebt ontvangen

Andere maatregelen (en als je zo’n reispas niet wilt)

Maar naast die reispas, willen sommige landen uit de EU ook zelf nog kunnen beslissen onder welke voorwaarden mensen het land binnen mogen komen. Zo kan er ook nog een verplichte quarantaine gelden. Volgens de Europese Commissie kan de reispas in elk geval een goede basis zijn voor het vergroten van de reismogelijkheden. En wat als je die reispas simpelweg niet wilt? Naast de reispas, dat dus géén verplichte vorm van een coronapaspoort wordt, blijft naar verwachting ook een test- of vaccinatiebewijs en doktersverklaring voldoende om te bewijzen dat je coronavrij bent.

Groen licht voor de reispas?

Natuurlijk zijn er naast de reispas ook nog andere zaken belangrijk om te kunnen bepalen of reizen weer veilig kan in Europa. Zo zal het aantal besmettingen ook echt moeten dalen. En een zekere mate van groepsimmuniteit in een land is ook belangrijk voordat de grenzen weer opengaan. Maar, voorspelt Europa-verslaggever Thomas Spekschoor tegenover NOS: “Er zit voor landen zoveel vrijheid in dit voorstel dat niemand er echt tegen zal zijn.”

Hoe denkt de Nederlandse politiek over de reispas?

Tot nu toe hebben onder meer CDA, D66 en VVD laten weten voor de reispas te zijn. Vanuit de ChristenUnie klinkt wel de kritiek dat ‘indirecte dwang’ om te vaccineren niet zou mogen. De Tweede Kamer gaat dan ook nog in debat over de reispas. Wat vind jij: moet die reispas er komen, en zou jij er gebruik van maken? Op de Margriet-redactie dromen we in elk geval al over de bestemmingen die wij graag willen bezoeken zodra het weer veilig kan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | Getty

Ook interessant