Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

8x tips om je handbagage zo efficiënt mogelijk in te pakken

efficient-handbagage-inpakken-doe-je-met-deze-acht-tips.jpg

Als je een korte trip gaat maken of sowieso liever alleen met handbagage reist, moet je bewuster inpakken. Maar dat is niet altijd even makkelijk.

Wij geven je acht tips om je handbagage zo efficiënt mogelijk in te pakken.

Efficiënt handbagage inpakken

Check je eigenlijk standaard een grote koffer in als je op reis gaat? Zonde, want reizen met alleen handbagage heeft veel voordelen. Het is goedkoper, want handbagage is in de meeste gevallen inbegrepen bij je ticket. Daarnaast is het sneller; je hoeft niet in de rij te staan om je koffer in te checken én bij aankomst op je bestemming hoef je niet bij de bagageband te wachten.

Richtlijnen handbagage

Controleer voordat je begint met inpakken even de richtlijnen voor handbagage van de vliegmaatschappij of reisorganisatie waarmee je reist. Voor handbagagekoffers gelden soms verschillende maximale afmetingen, en bij sommige maatschappijen mag je naast een koffertje ook nog eens een kleine tas meenemen. Kan het inpakken beginnen? Let hier dan op:

1. Kies je kleding bewust uit

We beginnen met een inkoppertje, maar leg alleen de kleding klaar die je écht gaat dragen. Voor een stedentrip van een paar dagen heb je geen acht compleet verschillende sets nodig. Check de weersvoorspellingen van je bestemming van tevoren en probeer zo veel mogelijk kledingstukken mee te nemen die je met elkaar kunt combineren. Ook handig: kies voor één basiskleur, dan zijn setjes veel sneller en makkelijker gemaakt. Denk ook zeker in laagjes, zodat je iets uit kunt trekken als het onverwachts warmer wordt, of een vestje of trui kunt pakken als het weer tegenvalt.

2. Houd één setje (dikke) kleding apart

Hoe dikker het kledingstuk, hoe meer ruimte het inneemt in je koffer. Wil je dus een spijkerbroek, trui, jas of laarsjes meenemen? Zorg dan dat je die onderweg aantrekt. Sowieso is het nooit verkeerd om een trui, jas (of desnoods dunne sjaal) bij de hand te hebben in het vliegtuig, mocht het fris worden.

3. Rol je kleding op

Als je je kleding gewoon opvouwt en in je handbagagekoffer stopt, zul je merken dat ‘ie snel vol zit. Door het op te rollen pers je de meeste lucht eruit en neemt het minder ruimte in. Een ander voordeel hiervan is dat kreukgevoelige hemdjes of shirtjes bij aankomst veel minder gekreukeld uit je koffer of tas komen.

4. Laat geen enkele ruimte onbenut

In de hoeken van je koffer of tas blijft vaak nog plek over, en sokken en ondergoed zijn ideaal om deze gaatjes op te vullen. Stop je nog een klein tasje of schoenen in je handbagage? Ook hier kun je ondergoed, sokken of andere kleine kledingstukken of spullen in stoppen.

5. Neem geen grote handdoek mee

De meeste accommodaties hebben handdoeken, maar mocht dit niet het geval zijn, neem dan niet je grote badhanddoek mee. Kies liever voor een kleine reishanddoek. Strandbestemming op de planning? Kies dan voor een hamamdoek. Deze zijn lekker dun en net zo handig als een strandlaken.

6. Kies je vloeistoffen bewust uit

In de meeste gevallen mag je één doorzichtig zakje gevuld met flesjes of potjes van maximaal 100 mililiter per stuk meenemen in je handbagage, met een maximum van 1 liter. Dat lijkt veel, maar als je al je cosmetica, crèmes, shampoo, bodylotion en haarproducten mee wilt nemen is zo’n zakje akelig snel vol.

Reis je met meerdere mensen? Verdeel dan de vloeistoffen die je kunt delen: laat de één shampoo meenemen, de ander douchegel etc. Als dit niet lukt, zul je zo veel mogelijk moeten nagaan wat je écht mee moet nemen of wat je wel een paar dagen kunt missen (of eventueel daar kopen of lenen). Bij drogisterijen zijn ook kleine, hervulbare potjes en flesjes te koop waar je je eigen producten in kunt doen, en dat is veel goedkoper dan het aanschaffen van dure reisverpakkingen.

7. Pak vloeistoffen en elektronica als laatste in

Bij de douane moet je je zakje vloeistoffen en eventuele elektronische apparaten los in de bak leggen. Zorg dus dat je deze als laatste inpakt zodat je niet je hele koffer om hoeft te keren.

8. Houd ruimte over

Het is niet makkelijk, maar wel altijd slim om je koffer op de heenreis niet hélemaal vol te hebben gestouwd. Wellicht vind je op je bestemming een mooie souvenir, en het is zonde als die dan nergens meer in past.

Bron | Margriet, Reisroutes
Beeld | iStock

Ook interessant