Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Dichtbij en toch even helemaal weg: dít is de perfecte bestemming voor een weekendje weg

headerbeeld-colette-luxemburg.png

Culinair redacteur Colette Beyne bezocht het oosten van Luxemburg. Het Mullerthal, oftewel Luxemburg’s Klein Zwitserland, is dan een must see. In het rotsachtige gebied met dichte bossen en riviertjes zijn veel burchten te bezoeken, zoals die van Beaufort. Een rondleiding wordt afgesloten met een likeurproeverij. En natuurlijk proefde Colette ook een aantal heerlijk Luxemburgse Moezelwijnen.

Margriet samen met Visit Luxembourg

Zwartebessenlikeur uit Beaufort

Colette: “Ik bezocht het Château de Beaufort. Een rondleiding in dit kasteel wordt afgesloten met een likeurproeverij. Sinds 1930 wordt van de zwarte bessen uit de gebieden rondom kasteel Beaufort in de eigen kelders een ambachtelijke, dieprode likeur gemaakt met een alcoholpercentage van 20%: Cassero. Ik proefde hem puur en wat ik daarvan vond? Dat zie je in de video.”

Wijn uit Luxemburg

Het wijngebied van Luxemburg is te vinden langs de oostkant van het land, langs de Moezel die daar de grens vorm met Duitsland. Het merendeel van de Luxemburgse wijnen is wit. Dat komt doordat de gebruikte druivensoorten die het best gedijen in het koele klimaat in combinatie met kalkachtige (voor frisse wijn) of juist kleiachtige grond (voor vollere en mousserende wijn), wit zijn.

Tijdens mijn bezoek aan de Vinoteca in Luxemburg Stad proefde ik onder meer een Riesling, een Pinot gris en een Pinot blanc, allemaal cépage-wijnen dus, en een crémant. Ik was erg te spreken over de volle smaak van alle wijnen.

Maar waar serveer je zo’n wijn nou bij?

De Riesling smaak erg lekker bij vis en schaal- en schelpdieren maar doet het ook goed bij witte asperges. Her seizoen daarvan loopt nog tot 24 juni, dus probeer deze combinatie zeker uit!

Een frisse Pinot blanc combineert goed met vis, zeker als je er een romige wijnsaus met dezelfde wijn erin, bij serveert.

Het fruitige aroma van Pinot gris is erg lekker bij Oosterse gerechten en bij maaltijdsalades met kip of vis.

Crémant is een prima vervanger van champagne zeker ook qua prijs. Drink hem goed gekoeld naturel of meng er een scheutje cassis- of bramenlikeur door.

Ook interessant