Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

De mooiste routes langs en op het water

vrouw-fiets-water.png

In Margriet 34 vind je de mooiste routes langs en op het water. Daarin lees je ook over de mooie wandelroute in het Nautisch Kwartier in Huizen en de fietsdagtocht Schouwen-Duiveland. Hier vind je de uitgebreide beschrijving van deze twee waterroutes.

Uitgebreide beschrijving Nautisch Kwartier in Huizen

Type route: wandelroute
Afstand: 2 km
Startpunt: Toeristisch Overstappunt (TOP) Nautisch Kwartier, Havenstraat 315, Huizen

Ingeklemd tussen Amsterdam en Utrecht ligt ‘t Gooi, een gebied met vestingsteden, schilderachtige buitenplaatsen, bossen, meren, heidevelden en chique dorpen. Het plaatsje Huizen aan het Gooimeer wordt ook wel de haven van ‘t Gooi genoemd. Niet zo gek, want dit voormalige vissersdorp heeft maar liefst vier havens! Deze wandelroute verkent het Oude Dorp met boerderijen, visserswoningen en kromme steegjes, de Haven van Huizen en het Nautisch Kwartier, een plek waar oude tijden herleven en wandelaars zich wanen aan de Zuiderzee.

Op de kop van de Oude Haven, direct aan het Gooimeer, liggen tussen de boothuizen en botterwerf met smederij gezellige terrassen. Het terras van het duurzame restaurant Cornelisz bijvoorbeeld is ’s ochtends de perfecte plek voor een verse jus, latte macchiato en een stukje carrotcake. Wandel vanaf het startpunt in zuidelijke richting langs de Havenstraat. Ga aan het einde naar rechts en vervolgens linksaf naar de Havenstraat. Sla bij de vijfde weg linksaf (Baanbergenweg) en direct weer linksaf naar de Hellingstraat. Op de hoek met de Molenberg staat het Vissersmonument, een eerbetoon aan de Huizer vissers die weer en wind trotseerden om de kost te verdienen.

Ga op de kruising schuin naar links, vervolgens rechts en dan linksaf naar de Achterbaan. Op nummer 82 woonde vroeger de schout, nu zijn het Huizer Museum en de VVV er gevestigd. Vanaf hier leidt de Achterbaan rechtstreeks naar het Oude Raadhuisplein, het hart van Huizen. In de straatjes rondom het plein vind je de lekkerste en leukste winkeltjes, zoals de ambachtelijke zuurdesembakkerij Le Salonard (Kerkstraat 19), waar ook verrukkelijke vleeswaren, kazen en wijnen worden verkocht, en mixstore Huiz (Lindenlaan 30) voor duurzaam Dutch design, Scandinavische woonaccessoires en fijne outfits.

Terug naar TOP? Ga dan vanaf het Oude Raadhuisplein de Kerkstraat in, sla bij de tweede zijstraat linksaf de Langestraat in. Deze gaat over in de Havenstraat. Volg die tot aan de T-splitsing met de Bestevaer. Ga hier naar rechts en direct weer naar links, dit is ook de Havenstraat. Loop door tot het startpunt Havenstraat 315.

Voor meer toeristische informatie over Huizen zie www.vvvhuizen.nl of bezoek het VVV-kantoor, Achterbaan 82, Huizen.

Uitgebreide beschrijving dagtocht Schouwen-Duivenland

Type route: fietsroute
Afstand: 39,8 km
Startpunt: Zierikzee bij fietsknooppunt 08.
Fietsverhuur: Jan de Jonge Fietsen in Zierikzee verhuurt (elektrische) fietsen, tandems en kinderfietsen.

Fietsroute Brouwershaven West is de ultieme kennismaking met Schouwen-Duivenland. Alles waar het eiland bekend om staat, komt voorbij. Van een historisch havenstadje, veel boerenland en fijne strandtenten tot groene dijken, zandstranden, lieflijke dorpjes en een dam vol watersporters. Dat is nog eens een frisse neus halen, want de dagtocht voert zowel langs het Grevelingenmeer als de Oosterschelde.

Dankzij het handige fietsknooppuntensysteem start de route waar je maar wilt. Wordt dit het pittoreske havenstadje Zierikzee of toch watersportwalhalla Brouwershaven?
Wie in Zierikzee begint, vindt knooppunt 08 bij de VVV in de Nieuwe Haven. Fiets landinwaarts naar knooppunt 06 aan de rand van de stad om vervolgens naar knooppunt 92 te trappen. De route loopt dwars door het terpachtige dorpje Kerkwerve en gaat richting Noordgouwe.

Fiets met een bocht om Kakkersweel, een klein meertje dat bij knooppunt 93 ligt en neem de Schouwsedijk naar Brouwershaven. In het gezellige havenplaatsje kom je knooppunt 96 en 97 tegen, maar ook talloze winkels en terrassen die uitnodigen voor een pitsstop. De tocht vervolgt langs de havens en het Grevelingenmeer en voert naar het kleine strandje van Den Osse. Dat vraagt om een verkwikkende duik of een pauze op het terras van Strandpaviljoen Jeanzz.

Bij knooppunt 98 begint de kustroute naar Scharendijke waar je knooppunt 86 en 85 vindt. Aan de rand van de route ligt de Brouwersdam waar kitesurfers imponeren met spectaculaire trucs. Een duik in de zee en even loungen op het Noordzeestrand doe je bij Beachclub Perry’s in de bocht van de dam.

Keer terug naar knooppunt 85 en fiets landinwaarts naar de hagelwitte ’t Hert/Oostermolen om zigzaggend het groene eiland over te steken via knooppunten 83 en 82 naar 80 en 81 in Serooskerke. Wie de befaamde Plompe Toren van Burghsluis wil zien, wijkt hier even van de route af en fietst naar de Koudekerksche Inlaag. Plompe Toren is de laatste restant van Koudekerke, een dorpje dat in zestiende eeuw in de golven verdween. Beklim de toren voor een onbetaalbaar panorama.

Fiets vervolgens terug naar Serooskerke en de Schelphoek, een krekengebied bij knooppunt 81. Het is ontstaan uit een dijkdoorbraak tijdens de watersnoodramp in 1953. Fietsend langs de Oosterschelde met zijn inlagen en kreken bereik je knooppunt 90 bij het schitterend gelegen restaurant De Heerenkeet. Tijdens de laatste etappe is het net alsof je over de Oosterschelde fietst, met aan weerszijden van de inlagen water. Met het bereiken van de bevallige havens van Zierikzee, komt het einde in zicht.

Bekijk de route met tips op routes.meergrevelingen.nl  Kies voor de mogelijkheid ‘fietsen’, dan ‘fietsen op Schouwen Duivenland’ en ‘Brouwershaven West’.

 

M34 Cover 450 pxMeer mooie waterroutes?
Dit artikel komt uit Margriet 34. Meer lezen? Bestel hem online!

 

 

 

Ook interessant