Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Mag je nog een dagje weg in Nederland als je in een gebied met code oranje woont?

dagje-weg-in-nederland-naar-oranje-gebied-mag-dat.jpg

Een vakantie in eigen land, of gewoon een dagje of weekendje een stad in Nederland verkennen. Door het coronavirus verkiezen we, soms noodgedwongen, ons kleine kikkerlandje vaker voor het buitenland. Maar nu er in verschillende regio’s extra coronamaatregelen gelden, gebieden op code oranje en niveau ‘zorgelijk’ staan en óók onze buurlanden delen van ons land rood kleuren, rijst de vraag: mag je eigenlijk nog wel een dagje weg in Nederland als je in een code oranje gebied woont?

En mag je uit een ‘veilige’ regio nog op bezoek naar een gebied waar code oranje geldt? 

Een dagje weg in Nederland

Noord- en Zuid-Holland kregen eerder al code rood van zowel België als Duitsland, wat verplicht in quarantaine bij terugkomst en een verbod om hier heen te reizen betekent. Voor andere delen van ons land geldt bij onze buurlanden code oranje. Daarnaast zijn er ook voor zes regio’s die op risiconiveau ‘zorgelijk’ staan extra coronamaatregelen in ons land van kracht. Maar mag je dan als je bijvoorbeeld in Noord-Holland in de regio Amsterdam-Amstelland woont,nog wel een dagje weg in eigen land? Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dit nog steeds toegestaan. Je mag als Nederlander het hele land door reizen, maar er wordt wel aangeraden om drukte en toeristische trekpleisters te vermijden.

Risiconiveau ‘zorgelijk’

Deze vraag kan ook andersom worden gesteld, mag je vanuit een waakzame regio nog naar een regio die op risiconiveau ‘zorgelijk’ staat? Ook dat is nog steeds toegestaan. De extra regionale coronamaatregelen die daar op dit moment gelden beperken zich tot een aangepaste sluitingstijd en een maximale groepsgrootte van 50 mensen. In deze regio’s geldt dus geen reisverbod. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds een dagje Amsterdam doen, maar aangezien het aantal coronabesmettingen hier snel toeneemt en dit een redelijk toeristische en drukke plek is, is het niet heel verstandig. 

Lees ook: Dit betekenen die risiconiveaus voor de regionale extra coronamaatregelen

Regionaal reisverbod

Het reisadvies van Duitsland en België voor Nederland staat dus los van het reisadvies in eigen land. Dat laat een woordvoerder van het ministerie aan RTL Nieuws weten. Op dit moment wordt er zo veel mogelijk gekeken naar regionale maatregelen. Het opleggen van een reisverbod aan één provincie of veiligheidsregio is daardoor lastig. Dat heeft namelijk niet alleen gevolgen voor de mensen die in deze regio wonen, maar ook voor die daarbuiten. Daarnaast werken veel mensen ook in een andere regio dan waarin ze wonen. Mocht er toch een reisverbod voor delen van Nederland komen, dan zal dat in overleg met het kabinet gaan. 

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant