Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

Zo regel je een herstelbewijs voor je vakantie als je corona hebt gehad

herstelbewijs-corona-vakantie.jpg

Ben of ga je vanaf 8 augustus op vakantie naar het buitenland? Als je corona hebt gehad en niet (volledig) gevaccineerd bent, moet je vanaf die datum een herstelbewijs regelen. Die krijg je niet zomaar.

We leggen je uit waar je voor zo’n herstelbewijs aan moet voldoen en hoe je het aanvraagt.

Coronabewijs

Vanaf 8 augustus moet je bij terugkeer uit een land met code geel een coronabewijs tonen. Dit coronabewijs kan een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of herstelbewijs zijn. Een herstelbewijs is een bewijs dat je ooit positief getest bent op het coronavirus en daarvan hersteld bent. Je hebt dan een zodanig aantal antistoffen in je lichaam, dat je tot op zekere hoogte (tijdelijk) immuun bent. Maar dat bewijs krijg je niet zomaar, zeker niet als je naar het buitenland wilt reizen.

Voorwaarden herstelbewijs

Je krijgt een herstelbewijs om mee te reizen alleen als je destijds een PCR-test liet doen bij de GGD, dus niet op basis van een antigeentest (sneltest), zelftest of bloedtest. Daarbij moet die positieve coronatest tenminste elf dagen geleden afgenomen zijn, en niet langer dan 180 dagen (zo’n half jaar) geleden. Wil je een herstelbewijs voor in Nederland, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een museum, dan heb je wel genoeg aan de positieve uitslag van een destijdse antigeentest.

Lees ook:
Zó herken je een betrouwbare zelftest voor het coronavirus

Herstelbewijs aanvragen

Voldoe jij aan die voorwaarden? Dan kun je het herstelbewijs op twee manieren aanvragen. Ten eerste via de CoronaCheck-app. Die vraagt voor jou je positieve testuitslag op bij de GGD, waarna je het via de app middels een QR-code op je telefoon kunt aantonen. Heb je de app niet of wil je gewoon liever een herstelbewijs op papier? Dat kun je aanvragen via coronacheck.nl/nl/print.

Kom je er niet uit met het aanvragen van je herstelbewijs of heb je er vragen over, dan kun je het best contact opnemen met de GGD via 0800-5090.

Positief getest in het buitenland

Ben je positief getest in het buitenland? Dan kun je vanuit Nederland geen herstelbewijs krijgen. Neem dan contact op met de zorgverlener die daar de test heeft afgenomen. Die kan een herstelbewijs voor je uitgeven, waar dezelfde eisen als hierboven genoemd voor gelden. Bij terugkomst in Nederland, moet je dan vervolgen in quarantaine.

Bron | Rijksoverheid
Beeld | Getty

Ook interessant