Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Reizen

In dít prachtige Franse dorp ben je ook hartje zomer omringd door sneeuw

in-chamonix-mont-blanc-ben-je-ook-hartje-zomer-omringd-door-sneeuw.jpg

Een bestemming met sneeuwlandschappen doet in eerste instantie denken aan wintersport, lage temperaturen en warme drankjes. Toch is dat niet altijd terecht, want in het Franse Chamonix-Mont-Blanc ben je het hele jaar door omringd door witte bergtoppen. En dat zorgt ervoor dat je continu het gevoel hebt rond te lopen in een schilderij.

Margriet-eindredacteur Kirsten Zijderveld reisde er deze zomer naartoe en vertelt je welke plekken je niet mag missen.

Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix-Mont-Blanc ligt op 1000 meter hoogte en is volledig omringd door besneeuwde bergtoppen. Ze steken overal bovenuit, dus of je nu uit je hotelraam kijkt, tussen de knusse straatjes door of terwijl je zit te eten in een restaurant: die magische bergen zijn er altijd. En dat zorgt voor de mooiste uitzichten.

De bergtoppen waar ik het over heb, zijn de 4810 meter hoge Mont Blanc als letterlijk hoogtepunt en onder meer de naastgelegen Aiguille du Midi op 3842 meter hoogte. Op afstand zijn ze al waanzinnig mooi, maar daar hoeft het niet bij te blijven. De top van de Aiguille du Midi kun je namelijk met een lift bereiken. En ja, dat is zo eng als het klinkt – je moet er wel degelijk wat hoogtevrees voor opzij zetten. Maar als je eenmaal uit die lift stapt, weet je níet wat je ziet.

Hoge bergtoppen

Op een kraakheldere dag in de zomer voel je de warmte van de zon, maar tegelijkertijd de kou van de bergen. Waar het beneden een aangename 25 graden was, moet je hier een jas of trui tevoorschijn halen, maar ook je zonnebril ophouden. Op het plateau waar je uitstapt kun je verschillende kanten op, waardoor je kilometers ver kunt kijken over het land, de ruige bergtoppen van dichtbij ziet en oog in oog staat met de Mont Blanc zelf. Er is zelfs een stuk uitgehouwen ijs, een soort ijstunnel, waar je doorheen kunt lopen.

En als jij met misschien wel bibberende benen de ene voet voor de andere zet, zijn er ook gewoon bergbeklimmers die zonder twijfel nóg hoger klimmen of die glibberige, besneeuwde toppen durven betreden.

Aiguille du Midi

De imposante bergtoppen van de Aiguille du Midi (met midden onderin in het héél klein een paar bergbeklimmers)

Aiguille du Midi

Ik zou mezelf scharen onder de mensen met medium hoogtevrees, maar kan je vertellen dat de Aiguille du Midi écht de moeite waard is om te bezoeken. Het geeft zo’n kick om letterlijk on top of the world te staan en dat relatief makkelijk: je hoeft er alleen maar een lift voor te nemen.

Chalet de la Floria

Gelukkig zijn er in Chamonix-Mont-Blanc genoeg alternatieven voor wie de bergen liever van een afstandje bekijkt of die liften graag overslaat. In de omgeving zijn namelijk allerlei wandelingen te maken waar geen liften bij aan te pas komen. Een daarvan is de wandeling naar Chalet de la Floria, dat op 1350 meter hoogte ligt. Aangezien je in Chamonix-Mont-Blanc zelf al op 1000 meter hoogte bent, is het dus nog een klim van 350 meter.

En dat kunnen ook de minder geoefende bergwandelaars onder ons – zo ook ondergetekende – want hoewel je tegen een berg oploopt, loopt deze niet ál te steil omhoog. Dat is dus mooi meegenomen. En laten we vooropstellen dat deze wandeling het ook meer dan waard is vanwege de beloning op het eind.

Je loopt vrijwel continu door het bos, waardoor het een stuk koeler is. Onderweg kom je kleine watervalletjes tegen en zie je als je achterom kijkt dat je steeds hoger en hoger komt. Als je na een uur of anderhalf uur – afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe vaak je stopt – de top bereikt, word je beloond met een waanzinnig uitzicht over de vallei én een koud drankje bij het chalet.

Chalet de la Floria

Het kleurrijke Chalet de la Floria

Tot rust komen

Als je je in het zweet hebt gewerkt tijdens een wandeling – of nog wat angstzweet op je lijf hebt staan van het bezoek aan de bergtoppen – is het wel zo fijn als je in een hotel verblijft waar je je lekker kunt opfrissen en tot rust kunt komen. Wij verbleven in het La Folie Douce hotel, en dat is op alle vlakken een aanrader. Na een wandeling zoals genoemd kun je jezelf hier belonen met een massage waarbij je éven vergeet waar je bent en hoe laat het is. Daarna neem je een duik in het zwembad, om vervolgens aan een drankje te lurken in de cocktailbar en aan te schuiven voor het diner.

Ook nu moet even genoemd worden dat je dus nog steeds omringd bent door die magische bergen. Vanuit je hotelkamer, het zwembad, maar ook vanaf het terras waar je een koud drankje drinkt zie je continu die witte toppen. En dat geeft toch écht zo’n bijzonder gouden (of eigenlijk wit) randje aan je verblijf.

Dinershows

Maar goed, terug naar dat diner. Want waar dat plaatsvindt is aan jou. Je kunt natuurlijk het dorp in lopen – waar restaurant Le Cap-Horn een aanrader is – maar je kunt in het hotel ook al kiezen uit maar liefst vier restaurants. Voor een snelle, maar heel lekkere hap kun je een pizza nemen bij La Piazza (vergezeld door een Aperol Spritz, uiteraard), of kies een bijzonder geserveerd uitgebreid diner in Le Mayen. De lekkerste tapas van de chef eet je in La Petite Cuisine.

In dit hotel hoeft het niet bij alleen eten te blijven in de avond. De dinershows zorgen namelijk voor extra gezelligheid en daarna in de cocktailbar draait een dj de avond aan elkaar.

Uitzicht hotelkamer

Uitzicht vanuit de hotelkamer

La Folie Douce hotels

Paraglider boven La Folie Douce hotel

E-bike huren of paragliden

De volgende ochtend kun je je te goed doen aan het uitgebreide ontbijtbuffet en beslissen hoe je de dag gaat vullen. Een wandeling door het charmante stadscentrum van Chamonix-Mont-Blanc, een bezoek aan de Mers de Glace – met het karakteristieke rode treintje de berg op – of een e-bike huren? Golfen, zwemmen in een bergmeer of – doe eens gek – paragliden kan ook.

Wat je ook gaat doen, je zult hoe dan ook omringd blijven door die imposante Mont Blanc. Ja, ik blijf het zeggen. Want alleen dat al geeft zó’n magisch gevoel dat ik het iedereen aanraad om een keer te ervaren.

Meer Frankrijk?
8x de Provence op z’n mooist

Beeld | Kirsten Zijderveld

Ook interessant